fbpx

3Ημερα οινογνωσίας στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας

ςι

Ακολουθώντας τα Ελληνικά Μονοπάτια θα έρθουμε πιο κοντά στα αγαθά της Θεάς Δήμητρας, στα καλούδια της γαίας γης και δεν θα περιφρονήσουμε διόλου το ποτό του Διονύσου κι ας είναι κατακαλόκαιρο. Στον κατ’ εξοχήν τραπεζοφόρο μήνα, με πλούσιες τις αγροτικές καλλιέργειες, άφθονα φρούτα στο καλάθι και μέσα σε ζεστό κλίμα, κατάλληλο για να ωριμάσουν και να δώσουν βαθμούς τα σταφύλια (χωρίς καύσωνα και λίβα), ευχόμαστε μαζί με τους αγρότες η σοδειά να είναι γεμάτη φέτος.

«Αύγουστε καλέ μου μήνα, να’ σουν δυο φορές το χρόνο»

Μιλούσε για τα υπαίθρια αγαθά βέβαια ο σοφός λαός μας, όταν δεν υπήρχαν θερμοκήπια, ούτε το διεθνές εμπόριο σε άνθηση για να φέρνουν όποτε θέλουμε τις εποχές στο πιάτο μας. Ο μήνας τότε δεν βιαζόταν. Ούτε τώρα βιαζόμαστε. Μα τότε -θα μου πείτε- πως χωρούν γευσιγνωσίες σε έναν μήνα που μόλις που αρχίζει ο τρύγος;

Γι’ αυτό που λέει και πάλι ο σοφός λαός:

Μήνα που δεν έχει ρ βάλε στο κρασί νερό.

Το κάλεσμα έρχεται από τον διοργανωτή GRECOPATHS, μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι και με λίγη καλή θέληση άρχισε να μαγειρεύεται.

Άνω Μπέλεση το Κεφαλόβρυσο, ένας οικισμός 35 χλμ. από το Άργος, 46 χλμ. από το Ναύπλιο, 32 χλμ. από την Τρίπολη και 133χλμ. από την Αθήνα, θα το βρείτε ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο Α7 Μορέας, βγαίνετε στην έξοδο προς ΝΕΟΧΩΡΙ-ΚΑΠΑΡΕΛΙ. Είναι το σημείο καμπής και για τον αγώνα ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ που διεξάγεται κάθε χρόνο στα μέσα του Σεπτέμβρη.

«Ξεκινώντας από έναν ακόμη σταθμό του Σπάρταθλου, το Καπαρέλι, προχωράτε για το Νιοχώρι, κολλημένοι βέβαια πάντα πάνω στα ίχνη του Φειδιππίδη, μέχρι να φτάσετε στην αρχή της Κλίμακας οδού. Από κει αρχίζει ανάβαση (μια χαμηλής δυσκολίας ορειβασία) που ξεκινά από τους πρόποδες του βουνού (σημείο –σταθμός είναι στο «βάση βουνού για το Σπάρταθλο», εκεί όπου υπάρχει και αντίστοιχη πινακίδα) και οι δρομείς του Σπάρταθλου θα ακολουθήσουν  μια πορεία δύσβατη πραγματικά, μέχρι να πραγματοποιήσουν το δύσκολο πέρασμα του Αρτεμισίου μες στο σκοτάδι….

Απόσπασμμα από τον βιβλίο Εναλλακτικός οδηγός αγροτουρισμού οινοτουρισμού (Η διαδρομή του Φειδιππίδη στους δρόμους κρασιού με ξεναγού τον Παυσανία,  σελίδα 165 Orange guide books).

Από τα ριζά του Αρτεμησίου, σε ετούτο το δυσκολοδιάβατο κάποτε σημείο θα περνούσε ο αγγελιοφόρος Φειδιππίδης και θα ανηφόριζε την Κλίμακα οδό για να βρεθεί στη Μαντινεία με σκοπό να φτάσει στην αρχαία Σπάρτη, προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα για βοήθεια της Αθήνας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Πέρσες στα 490 π.Χ.

Η υψομετρική διαφορά έρχεται ομαλά και στα 750 μέτρα υψόμετρο τα πνευμόνια ανοίγουν.

Το χωριό χτισμένα βορειονατολικά του Λυρκείου όρους, βρίσκεται λίγα μόλις λίγα χιλιόμετρα μετά τον έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο. Φτάστε ήσυχα και δροσιστείτε με το τρεχούμενο νερό από το μυθικό ποτάμι που θα βρείτε στην είσοδο του χωριού.

Στο Σπίτι του Ελληνικού φαγητού η Σταυρούλα Τσιρίκου και η ομάδα της θα σας περιμένουν να δοκιμάσετε κάτω από τη σκιά του γεροπλάτανου επιλεγμένα τοπικά προϊόντα, εκλεκτούς εμφιαλωμένους οίνους και να σας συνοδεύσουν κατόπιν στη βόλτα σας στο χωριό για να γνωρίσετε τους λιγοστούς, παρόλαυτά σημαντικούς ανθρώπους του.

Ίναχος ο  πατέρας των ποταμών του Αργειακού πεδίου με το μύθο να διαγράφεται γύρω από το όνομά του τεράστιο. Οι πηγές του Ινάχου χάνονται στο Λύρκειο όρος και το Αρτεμίσιο. Σπηλαιολόγοι επισκέπτονται το χωριό και βουτούν στις αρτηρίες του «Κεφαλαριού» για να το εξερευνήσουν.

Το νερό κάποτε ήταν η ζωή για το χωριό. Κυλούσε και η δύναμή του γύριζε το μύλο, τα στάρια και τα κριθάρια που έφταναν με τα μουλάρια από τα γύρω χωριά θα γίνονταν αλεύρι και θα τρέφονταν γενιές και γενιές. Οι παραδοσιακοί φούρνοι μαρτυρούν το ζύμωμα και το ψήσιμο, στοιχεία ανέκαθεν – όπως φαντάζεστε – ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό.

Επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο (ιδιοκτησίας Δωρή) για να δείτε παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία, οικιακά σκεύη, άροτρα, υφάδια, βιβλία και άλλα. Μαζί με αυτό το μουσείο οι ανεμόμυλοι, στολίζουν ακόμη και σήμερα το χωριό. Δείγμα τρανής λαϊκής αρχιτεκτονικής στέκονται σε τούτο το μέρος περήφανοι. Όσοι δεν έχουν γίνει ερείπια. Ακολουθήστε τον ήχο του νερού και θα σας συνδράμει στο πέρασμά σας στην ιστορία. εύκολα θα αντιληφθείτε πως επιβίωναν ως αυτόχθονες οι κάτοικοι εδώ πάνω, όταν σκεφτείτε την απόσταση που χωρίζει το χωριό με την πόλη τους Άργους και τις αγορές που βρίσκονταν αρκετά.

Ο γάιδαρος που θα συναντήσετε, δεν είναι τουριστική ατραξιόν εδώ, βοηθά κι αυτός με την ύπαρξή του στη διατήρηση της ζωής υπό την απειλή της εγκατάλειψης να γυροφέρνει λαίμαργα το χωριό καθώς ερημώνει από χρόνια. Λίγα παιδιά μόνο, μερικά καρποφόρα δέντρα, μια γιαγιά που ρωτά από πού είμαι. Δεν ξέρω, της απαντώ.

Μποστάνια, φωτιά, νερό και ανθρώπινα χέρια γίνονταν βιός ώστε να γίνεται ο βίος βιωτός.

«Λάβε Βιώσας», κι άλλα αποφθέγματα σου έρχονται όσο δεν σταματάς να γράφεις, όσο έχεις μια καλή αφορμή

Στο σπίτι ελληνικού φαγητού

Θα ρίξουμε στον κρατήρα νερό και οίνο για να γίνει κρασί. Όπως το έπιναν οι αρχαίοι έλληνες.

Θα σερβιριστούμε μαζί τα με εκλεκτά κρασιά, τυριά από τυροκομείο της Αργολίδας , συνοδεία με λαχανικά και φρέσκα εδέσματα.

Επιπλέον,

Παρέχεται ξενάγηση και πεζοπορία

θα μάθετε πολλά για την τοπική ιστορία και τους δρόμους κρασιού που βρίσκονται πλησίον του χωριού.

Tips

Τα γειτονικά χωριά του Κεφαλόβρυσου, όπως η Σκοτεινή και η Αλέα αποτελούν αμπελουργικά χωριά και από αυτά οι οινοποιοί θα πάρουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι.

Στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο καθιέρωσαν ως το μήνα του κρασιού και τον ονόμασαν WAUGUST.

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε τις Μεγάλες Ημέρες του τρυγητή Σεπτέμβρη. Τότε τα οινοποιεία και τα αμπελουργικά χωριά ξεκινούν τις δικές τους γιορτές.  Μέχρι τότε,

Ευoί ευάν στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας.

In vino veritas

Πιείτε, χαρείτε αλλά μη μεθύσετε!

Σημ. Οι φωτογραφίες εκτός απο αυτές που φέρουν το λογότυπο grecopaths ανήκουν στην Κατερίνα Γραμματικού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο