fbpx

Κάνε την Ιδέα σου «επιχείρηση» 

Ό, τι σκέψεις υπάρχουν βρίσκονται μέσα στο μυαλό μας. Υπάρχει ένα άλλο κέντρο “αξιολόγησης» & «πιστοποίησης» το οποίο μοιάζει να θέλει να ελέγχει και σαν τελώνης να εισπράξει «μερίδιο» από τη διακίνηση ιδεών και συναισθημάτων. Πολλές φορές δε, είναι αυτό που μπλοκάρει στο να γίνουν οι ιδέες πράξη. Ένας τέτοιος Ιανός πότε κοιτάζει από τη μια και άλλοτε από την άλλη πλευρά.

Άραγε, τις όποιες καλές επιλογές έχω κάνει, ευθύνεται ο μισός εαυτός μου;  Μήπως πάλι, το ότι ξεβράστηκα με το σαπιοκάραβο του νου, σε μια δύσβατη ακτή, αθέατη στον υπόλοιπο «λαμπερό» κόσμο, είναι έργο του άλλου εαυτού, που δεν γουστάρω και τόσο πολύ εδώ που τα λέμε. Κάπου κάπου νοιώθω ότι είναι αργά για να μεταφέρω σε άλλο σώμα τις σκέψεις μου ώστε να πράξω όπως ορίζει το πνεύμα μου. Όλα μήπως είναι θέμα φαντασίας ή απλά “σχετικά” όπως έχει πει ο Αϊνστάιν;

Σήμερα μεγάλο αντίκτυπο σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο έχουν πέραν από τα προσωπικά και τα επαγγελματικά θέματα. Με ποια σειρά είναι και σε ποιο βαθμό αυτά επηρεάζονται μεταξύ τους δεν μπορώ να απαντήσω (ας αφήσω κάτι για τους ειδικούς). Θα μπορούσα να ισχυριστώ πάντως, πως αν σε κάτι υποφέρει μεγάλη μερίδα ανθρώπων είναι οι χαμένες (όχι οριστικά θέλω να πιστεύω) επαγγελματικές αξίες. Αυτές επηρεάζουν πολύπλευρα τον άνθρωπο ως Όλον.   

Στο επάγγελμα που ακολουθώ ή πρόκειται να ακολουθήσω και ευελπιστώ πως θα εισπράξω μέγιστη ικανοποίηση λαμβάνουν μέρος μια σειρά από δεξιότητες και αξίες.

Ας δούμε το πρώτο σκέλος. «Το τι μπορώ να κάνω έχει άμεση σχέση με το τι δύναμαι να κάνω»*. Όπως αναφέρουν επιστήμονες και σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού είναι αυτά που ονομάζονται soft skills και στις μέρες μας συνεχώς αλλάζουν και γίνονται και περισσότερα, όπως για παράδειγμα :

Δυναμική προσωπικότητας

Θετική στάση ζωής

Οργανωτικότητα

Ικανότητα εργασίας σε ομάδα

Αντοχή στην πίεση

Καλός ακροατής

Ικανότητα διαπραγμάτευσης

Προσαρμοστικότητα

Ανάληψη ρίσκου

Δια βίου μάθηση

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Επίλυση προβλημάτων

Κριτική σκέψη

Ικανότητα διαχείρισης καθηκόντων

Προσήλωση στη λεπτομέρεια.

Επίσης, εξίσου σημαντικές είναι οι επαγγελματικές αξίες που έχει ή διαθέτει ο εν δυνάμει απασχολούμενος

ή επιχειρηματίας ή μεμονωμένο πρόσωπο.

Σταθερότητα

Κύρος/γόητρο

Υψηλές αποδοχές

Υψηλοί στόχοι

Αλλαγή δραστηριότητας

Συχνές αλλαγές στις δραστηριότητες

Δημιουργικότητα

Πνευματική δραστηριοποίηση

Χειρονακτική εργασία

Επαγγελματική δραστηριοποίηση

Ηγετική θέση

Ανεξαρτησία

Ανθρώπινη επαφή- συναναστροφή.

Ένας καλός συνδυασμός των παραπάνω τεχνοκρατικών στοιχείων, λίγη θέληση, βούληση και καλή προαίρεση πάνω απ’ όλα, είναι ένα δυνατό ξεκίνημα για να υλοποιήσεις μια ιδέα που έχεις μέσα σου.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους «διαλέξεις».

*Αποσπάσματα του κειμένου αναφέρονται στο υλικό της επαγγελματικής συμβούλου Τσιτσέλα Έλενας.

>>σχετικό με το άρθρο προτείνω ένα βραβευμένο βιβλίο<<

Ο Βούδας και ο Αϊνστάιν παρέα σ’ένα μπαρ

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου

Το «Ο Βούδας και ο Αϊνστάιν παρέα σ’ ένα μπαρ» πρεσβεύει την επαναστατική ιδέα, ότι η μακροζωία και η ευζωία είναι μία εγγενής μας δυνατότητα, μέχρι πρόσφατα ανεξερεύνητη.

Με τη βοήθεια μιας φανταστικής παρέας, στην οποία συμμετέχουν Βούδας, Αϊνστάιν, Μαντέλα, Λίνκολν, Δαρβίνος και Μ. Αλέξανδρος, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει όλες τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις -στην κοσμολογία, την νευροπλαστική, τη θεωρία των υπερ-χορδών, την επιγενετική, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία κ.α.- και μας προσφέρει πολύτιμα πρακτικά εργαλεία για να ζήσουμε μία ποιοτική ζωή, με μεγαλύτερη διάρκεια, γεμάτη υγεία και ευεξία.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
• Ασκήσεις που συντονίζουν και εναρμονίζουν τα συστήματα του οργανισμού μας
• Πρακτικές συνειδητότητας που εξαλείφουν το καθημερινό στρες
• Ανεκτίμητους κανόνες διατροφής, ωφέλιμους για μια ζωή
• Μοναδικά εργαλεία για κορυφαία απόδοση – σωματικά και πνευματικά
• Ειδικές οδηγίες για έναν τρόπο ζωής που εξασφαλίζει διαρκή ευεξία και πνευματική εγρήγορση.


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο