fbpx

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: “ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ”

ΤΟ Κουρδιστό Πορτοκάλι προτείνει βιβλία και ταινίες με κοινωνικό προβληματισμό, εναλλακτική οπτική και διαχρονική αξία. γιατί όμως αυτός ο τίτλος;

Ονόμασα τη σειρά “Κουρδιστό πορτοκάλι” για πολλούς λόγους. Ένας εξ αυτών είναι γιατί το κακό, ως έννοια, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με ηθικές συστάσεις και κανόνες αστυνόμευσης. Το κακό γίνεται “καλό” για άλλους -προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η καταπολέμηση του κακού παραμένει ουτοπία. Αλήθεια, πότε θα κερδηθεί ο παράδεισος της καλοσύνης αλήθεια; Ίσως μέσω της αναπαράστασης (αναγνώσματα, ταινίες, τέχνη εν γένει) μπορεί να αφυπνιστεί μια μορφή συνείδησης και επιτευχθεί ως προσδοκία να αναστραφεί ως τρόπο σκέψης και πράξης το κακό.

ΤΟ ομότιτλο βιβλίο και την αντίστοιχη ταινία θα τα παρουσιάσουμε τελευταία.

Ξεκινάμε τη σειρά με το ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ της Virginie Desperentes από τις εκδόσεις ΣΤΕΡΕΩΜΑ

Ο Βερνόν Σουμπουτέξ ήταν άλλοτε ο ιδιοκτήτης του θρυλικού δισκάδικου Revolver, στην παρισινή συνοικία της Βαστίλης. Για τους παθιασμένους ροκάδες, το Revolver ήταν ο ναός, ο χώρος της μυσταγωγίας τους. Τη δεκαετία του 2000, με την εξάπλωση του διαδικτύου και την παρακμή των CD και τoυ βινυλίου, έρχεται η οικονομική κατάρρευση. Το μαγαζί κλείνει, το επίδομα ανεργίας κόβεται και ο φίλος που τον βοηθούσε, ο διάσημος μαύρος τραγουδιστής Άλεξ Μπλιτς, πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Έτσι, ο Σουμπουτέξ βρίσκεται άστεγος και επαίτης στους δρόμους του Παρισιού παρέα με κλοσάρ και αντιμέτωπος με ακροδεξιά τσογλάνια.

ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ, εκδόσεις ΣΤΕΡΕΩΜΑ


Αντιπολεμικό

Ο Joseph Heller μετά τη φρίκη και την παράνοια που έζησε ως βομβαρδιστής της αμερικανικής αεροπορίας κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο έγραψε με το μοναδικό του χιούμορ το μεγαλύτερο αντιπολεμικό μυθιστόρημα όλων των εποχών, μια μοναδική σάτιρα, περιγράφοντας κατ’ επέκταση την τρέλα της σύγχρονης κοινωνίας.

Το έργο του αποτελεί μια ισχυρή κριτική για τον καπιταλισμό και τις κοινωνικές σχέσεις που απορρέουν από αυτόν, καθώς η κριτική αυτή δημιουργεί ένα αντίβαρο κατά των συνθηκών της παράλογης μοντέρνας πραγματικότητας, διακωμωδώντας το παράλογο του πολέμου αλλά κυρίως το παράλογο της ίδιας της ζωής.

Μαζί με το «1984» του George Orwell, θα μείνει και το «Catch 22» σαν ένα από τα λογοτεχνικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Catch 22, Joseph Heller, εκδ.ΕΚΑΤΗ


Ο Γκάυ Μόνταγκ είναι πυρονόμος και η δουλειά του είναι να βάζει φωτιά. Η διαφορά είναι ότι έπρεπε να βάζει φωτιά για να καούν βιβλία. Επί δέκα χρόνια κάνει την ίδια εργασία και ποτέ δεν αμφισβήτησε τον εαυτό του ή την δουλειά του, μια πράξη καταστροφική, μέχρι την στιγμή που συνάντησε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι και του μίλησε για το παρελθόν, για τον καιρό που οι άνθρωποι δεν φοβούνταν… ύστερα συνάντησε έναν καθηγητή που μιλούσε για το μέλλον, για τις μέρες που οι άνθρωποι θα μπορούν να σκέφτονται.. Απο τότε ο Γκάυ Μόνταγκ άλλαξε και η συνείδησή του υπαγόρευε άλλα. Σκοπός του ήταν να διαφυλάξει τα τελευταία βιβλία που ήξερε που βρίσκονται.

ΦΑΡΕΝΑΙΤ 451 , Ρει Μπράτμπερι, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


ΒΡΑΒΕΙΟ MAN BOOKER 2011

Ένα ακριβές, διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τις ατέλειες και τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης, για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.

Ένα κάποιο τέλος, Julian Barnes, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Κουρδιστό πορτοκάλι

Ο δεκαπεντάχρονος Aλεξ απολαμβάνει τους βιασμούς, τα ναρκωτικά και την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Ως αρχηγός μιας συμμορίας εφήβων, περιπλανιέται στους δρόμους ενός δυστοπικού μέλλοντος αναζητώντας φρικτές συγκινήσεις. Όταν ο Aλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για την αποκλίνουσα συμπεριφορά του, το Κράτος αναλαμβάνει να τον αναμορφώσει… αλλά με ποιο κόστος; Το απαράμιλλο λογοτεχνικό επίτευγμα που ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας που γράφτηκαν τον 20ό αιώνα.

Κουρδιστό πορτοκάλι , εκδ. ANUBIS

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο