fbpx

 Φιλόζωοι όλου του κόσμου ενωθείτε!

Φιλόζωος δεν είναι όποιος έχει κατοικίδιο, το ταΐζει, το φροντίζει, συγκατοικεί μαζί του αλλά το αδήνει μόνο του πολλές ώρες την μέρα με΄χρι να επιστρέψει απο τη δουλειά, ύστερα το πηγαίνει βόλτα μια αγχωτική βολτα (σε κάποιες περιπτώεις) για να αφοδεύσει στη χλόη (ή στα πεζοδρόμια ενίοτε!) και να νοιώθει ότι προσφέρει, όταν συναισθάνεται ότι δίπλα του στέκει αχώριστος φύλακας μια ψυχή που τον νιώθει, τον συναισθάνεται, κάποιος να τον αγαπά, να έχει συντροφιά. Είναι έτσι αλλά σε πολλές άλλες περιπτώσεις ο άνθρωπος δίπλα σε ένα οικόσιτο είναι απλά κηδεμόνας.

Το Ναύπλιο παραμένει η βραχεία έξοδος της Αττικής. Η εικόνα ακριβώς μετά τα Σαββατοκύριακα είναι να τριγυρνούν σκυλιά παντού, μέσα στα χωράφια, στα χωριά να τρέχουν λουράκια σε κόκκινο και σιέλ αποχρώσεις. Να αναβοσβήνουν φωτάκια στου λαιμούς. Ώσπου ξαφνικά κάποιες ψυχές γίνονται αδέσποτες. Ομοιάζει με άστεγο που ξέπεσε οικονομικά και τα χρέη τον πέταξαν στο πεζοδρόμιο. Τότε τα πράγματα αγριεύονται. Τα ζώα αγριεύονται όταν από το σαλόνι βρεθούν στη φύση, παρότι ο φυσικός χώρος ενός ζώου, είναι

Ας σταματήσουν κάποιοι να μεταχειρίζονται το ζωάκι τους σε σκουπίδι του weekend.

Η ιστορία ενός σκύλου που κλαίει

 Το πολυαγαπημένο κάποτε γι’ αυτόν ζωάκι που, αφού το πάχυνε, του έδωσε φροντίδα τόση, τελικά τον κούρασε στο βαθμό να σκεφτεί ότι τον επιβαρύνει κιόλας οικονομικά, το ξαπόστειλε. Θα ψάξει κάποια άλλη ενασχόληση τώρα.

Αληθινός φιλόζωος σημαίνει φιλάνθρωπος. Ο αληθινά φιλάνθρωπος είναι και φιλόζωος.

photo: Flickr-Rafael Almeido

Όσοι δεν κηδεμονεύουν κάποιο οικόσιτο ζωάκι, δεν το στολίζουν, δεν το πηγαίνουν κομμωτήριο, δεν σημαίνει ότι είναι μισάνθρωποι και θέλουν να εξοντώσουν τα ζώα γύρω τους γιατί αισθάνονται ότι τους απειλούν. Ούτε όμως χρειάζεται να μετατρέπουμε τις γειτονιές σε χώρους φιλοξενίας «ζωόφιλων» ξεχνάμε τα δικαιώματα των ανθρώπων.

 Υπάρχει ανάγκη να συνεργαστεί η κοινωνία και η πολιτεία, το συναίσθημα όσο πρόσκαιρα και να είναι να υποβάλλει μια κριτική σκέψη με το ηθικό ….μας.

Υπάρχουν εκδοχές για να δείξεις την αγάπη σου σε οποιαδήποτε ψυχή. Να αγαπάς την ψυχή που ζεις μαζί της και όχι μόνο. Μπορείς για παράδειγμα να αγαπάς τα ζώα αρνούμενος να τρως παράνομο κυνήγι, αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους, φροντίζοντας τον συνάνθρωπό σου που υποφέρει. Επαρκούν αυτά ως ένα βαθμό.

Αδέσποτα, ποιος θα σας σώσει;

Θα έθετα κάποιες ερωτήσεις στους αρμόδιους περί του τι να κάνει ο υπεύθυνος των δημοτικών (απλά δήμαρχος και ΣΙΑ). Όπως: 

Όταν ξαφνικά οι δρόμοι γεμίζουν με αγέλες σκύλων τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες και ως κάτοικοι οιασδήποτε πόλης, εφόσον η δημοτική αρχή είναι ανεπαρκής;

Ποια η φροντίδα που παρέχεται από το δήμο;

Θα τηρηθεί ό,τι συμβαίνει και με τα δέντρα, πυροσβεστικές λύσεις;

Πρόληψη υπάρχει;

Τον κτηνίατρο ποιος τον πληρώνει ….

Θεόφραστος: Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών.

Οι Φιλοζωικές οργανώσεις συνεργάζονται, και σε ποιον βαθμό, με τους δήμους, να στειρώνουν και να δίνουν για υιοθεσία ζώα; Επαρκούν;

Είναι αλήθεια επικίνδυνο ένα αδέσποτο;

Πόσο κοστίζει η συντήρηση ενός ζώου μαζί μας;

Η βίαιη εξολόθρευση μικρών ζώων είναι μάστιγα.

Κάποιοι άλλοι θα πουν πως έχουν γίνει ανεξέλεγκτα τα πράγματα και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η ύπαρξη επικίνδυνων ζώων στις ανθρώπινες κοινότητες.

Οι επισκέπτες στις πόλεις κάποια στιγμή φεύγουν. Αυτό που μένει πίσω, ό,τι αφήνουν ή ό,τι αφαιρούν είναι ο απολογισμός.

Και όταν ακούμε ράτσα κάτι γίνεται, γιατί;

Θα βοηθούσε άραγε η στείρωση στην εξολόθρευση όπως λένε των αδέσποτων, αναρωτιέμαι. Με λίγα λόγια το ερώτημά μου ήταν,

 θα μειώνονταν ο αριθμός των αδέσποτων εφόσον ελέγχαμε τις γεννήσεις. Υπάρχει ηθική και δίκαιο στα ζώα;

Αν πούμε το αντίθετο θα καταλήξουμε να μιλάμε για ανηθικότητα στα άτομα που  διανοητικά υστερούν.

Η πολιτεία, αλήθεια, τι ρόλο έχει σε αυτό το έργο που βλέπουμε να παίζεται χρόνια. Σε ποιον πέφτει το ειδικό βάρος τελικά; Θα αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη της διαχείρισης;

Η στείρωση δεν είναι πανάκεια. Οι φυλές των ζώων πρέπει να εξελίσσονται. Δεν θα ήταν αρεστό να ζούμε σε μια κοινωνία μικρών ζώων από διαλεκτές διασταυρώσεις ευγονικής ….

Πυθαγόρας: Τα ζώα μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο