Terroir NEMEA

Τα πρώτα τσαμπιά του Αυγούστου από τον πρώιμο τρύγο τα πήγαιναν παλιά στην εκκλησιά. Στις μέρες μας μιλάμε για πρώιμο και υπερώριμο τρύγο, όψιμο, ακόμη και τρύγο μες στον Οκτώβρη.
Μα είναι Σεπτέμβρης και αξίζει να αναφερθούμε στον Τρυγητή μήνα που πάνω του φέρει κλασικό τρίπτυχο : Θέρος, τρύγος, πόλεμος.
Κάθε «ΝΕΜΕΑ» αυτοκαθορίζει την γνωστή γηγενή και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της Πελοποννήσου, την Κορινθιακή οινάμπελο Αγιωργίτικο. Τα λιγοστά αυτά γράμματα όταν αναγραφούν στην ετικέτα της φιάλης φέρουν στο μυαλό του οινόφιλου κοινού ένα φωτεινό Brand Name.

Αλλά αυτό το όνομα έχει πολλές έννοιες και σημασίες. Αναφέρεται στο τεράστιο αμπελοτόπι που περιλαμβάνει την αρχαία Νεμέα, αυτήν που ξεδιπλώνει τους μύθους και διεξάγει τους Νέμειους αγώνες και την καινούργια πόλη της Νεμέας που έρχεται από την αρχαία Φλιούντα, την τοποθεσία της πρώτης Νεμέας ακούγοντας ποίηση του ποιητή Πρατίνα, με το θεό Διόνυσο να πίνει από το Φλιάσιο οίνο της περιοχής. Αυτός ο αρχαίος οίνος, «το αίμα του Ηρακλή», ή όπως αλλιώς λέγεται και «μαύρο Νεμέας» δεν είναι παρά ο σύγχρονος οίνος από Αγιωργίτικο, ποικιλία που πήρε την παλιά ονομασία της πόλης Αγιώργης (από την εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή Αχλαδιά).
Αναφερόμενοι όμως στο ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ αναρωτιόμαστε που παράγεται το ξεχωριστό αυτό σταφύλι. Πρώτη αναφορά είναι στο Νέμειο πεδίο, το πεδίο που ευδοκιμεί αυτό το παλιό σταφύλι ανελλιπώς εδώ και αιώνες. Έχει στο κέντρο του τη μικρή πόλη που σαν ένας κόκκινος πλανήτης κάνει δορυφόρους της τα 17 πολύχρωμα αμπελουργικά χωριά: Αηδόνια, Αρχαίες Κλεωνές, Αρχαία Νεμέα, Ασπρόκαμπος, Γαλατάς, Δάφνι, Καστράκι, Κεφαλάρι, Κούτσι, Λεόντιο, ΜΠοζικά, Νεμέα, Πετρί, Τιτάνη, Ψάρι στην Κορινθία και Γυμνό και Μαλανδρένι Άργους στην Αργολίδα.

Τα 32000 στρέμματα αμπελώνα καταλαμβάνουν τεράστια έκταση και υφαίνουν το τοπίο ωσάν ένα πολύχρωμο χαλί που την πλέξη και τα χρώματα διακρίνει κανείς έντονα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Σε υψομετρικές διαφορές της τάξης από 230 μέτρα μέχρι τα 900μ. με διαφορετικά εδάφη και μεσογειακό κλίμα και μέση θερμοκρασία 17οC τα μεσημέρια που ο κάμπος κυρίως ψήνεται, το βράδυ ανάβει φυσικό κλιματιστικό.
Σε αυτό το ευλογημένο γεωγραφικό σημείο ευδοκιμεί ο καβαλάρης του οινοπέδιου της Νεμέας, το Αγιωργίτικο. Η πολυδύναμη ποικιλία που πίνεται τόσο φρέσκια ή ως γλυκύς οίνος όσο και παλαιωμένος, αντιπροσωπεύει ένα κρασί της Ελλάδας και με τη σύγχρονη οινοποίηση τα NEW WINES παγκοσμίως.
Γειτονικά του Αγιωργήτικου και στην ευρεία περιοχή της αμπελουργικής ζώνης (ΑΖ) εμφανίζονται οινοποικιλίες αγαπημένες, γηγενείς ή και ξενόφερτες καλά προσαρμοσμένες κι αυτές στο έδαφος και το κλίμα και με τη τέχνη και γνώση του αμπελουργού πρόσδωσαν αξία σε αυτό που λέγεται «Αμπελοτόπι – Terroir NEMEA».
Εντός της αμπελουργικής ζώνης Νεμέας – τη μεγαλύτερη μάλιστα των Βαλκανίων – βλασταίνει Ροδίτης, Μοσχοφίλερο, Κυδωνίτσα, Σαββατιανό, Σιδερίτης, πολλά Μαυρούδια και ξενικά οινοστάφυλλα όπως Merlot, Cabernet Sauvignon , Syrah, S.Blanc…όσο και τοπικές ποικιλίες.