Σύμηθεν

Που βρίσκεται αυτό το νησί στον χάρτη δες εδώ
Αγνάντια της Αιολικής γης, στα ταραγμένα νερά της μπλε ζώνης του Αιγαίου
Βλέποντάς το καταλαβαίνεις την εγγύτητα αυτού του μικρού νησιού με την γείτονα χώρα.
Που το εισιτήριο, με ποιο καράβι
Μπορείτε να κλείσετε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια στη FerryScanerr με απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για ένα ταξίδι 12 με 15 ωρών (στην επιστροφή).
Εναλλακτικά, κλείστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια για Σύμη από το πρακτορείο που θέλετε και σαλπάρετε με τη BluestarFerries. Πλοία εκτελούν επίσης δρομολόγια προς Λέρο, Ανάφη, Αστυπάλαια, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο.
Μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια και να σαλπάρετε με αρκετές εταιρείες όπως οι
Anek Ferries, Blue Star Ferries, SAOS Ferries και Sea Dreams.
Μπορείτε επίσης να κλείσετε τα εισιτήριά σας για Σύμη από τη Σαντορίνη , την Ανάφη, την Κω, τη Χίο, τους Φούρνους , από Πάτμο , Λειψούς , Κάλυμνο, Νίσυρο, και Τήλο.
Το ταξίδι
Πειραιάς. Λίγη αναμονή μέχρι να φύγει το πουλμανάκι για την Πύλη των Δωδεκαννήσων.
Το «Πάτμος» της ακτοπλοϊκής εταιρίας Blues star ferries ήταν εκεί για τους ταξιδιώτες της επιστροφής, τους επιβάτες ενός αναγκαίου ταξιδιού αλλά και για όλους τους φανατικούς ταξιδευτές. Φορτηγά πιάνουν πρώτη θέση στο αμπάρι. Ύστερα τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, οι ποδηλάτες. Κλείσαμε εισιτήρια με σκοπό να βρεθούμε στη Σύμη.
Το σάλπισμα ακούστηκε στις 3,40 το μεσημέρι με λίγη καθυστέρηση.
Ανεβάσαμε σκευοφόρους. Επιλέξαμε κάθισμα και βγήκαμε σεργιάνι στο πλοίο. Η πρώτη εντύπωση μετράει. Μοκέτα και άρωμα καφέ. Επιτόπου στροφή. Στο cafe αναπαυτικές πολυθρόνες και ευθύς αμέσως νιώθεις τη γοητεία του ταξιδιού πολυτελείας ακόμη κι αν έχεις πληρώσει απλά μια τουριστική θέση. Μετά κατάστρωμα για τσιγάρο. Μας περιμένουν δώδεκα και πλέον ώρες ταξίδι εν πλω, 255 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά.
Περιμένω πως και πως να περάσω τις ώρες μου αγναντεύοντας μόνο το πέλαγο, να μην ασχολούμαι με τίποτα άλλο, άντε μόνο με το τσιγάρο. Αράδα να μην διαβάσω. Να με ραπίζουν τα κύματα της πρύμνης περιμένοντας πότε το ηλιοβασίλεμα θα στάξει στην τελευταία του σταγόνα στη θάλασσα και πότε θα σβήσει σα φωτάκι.
Απόγευμα ξεμακραίνουμε από την Αττική και μπαίνουμε σιγά σιγά Κυκλάδες.
Νύχτα πιάνουμε Δωδεκάνησα. Το πλοίο δένει σε σειρά από νησιά και λιμάνια : Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Κως. Μετά τη Σύμη το νοτιοανατολικό Αιγαίο συμπληρώνεται με πιο απόμακρα ακόμη λιμάνια: Τήλος, Χάλκη, μέχρι τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο, με τελικό προορισμό το ακριτικό Καστελόριζο.
Φτάνοντας
Το καράβι σε βγάζει στο Γιαλό και στο σύγχρονο λιμάνι της Σύμης. Λίγα μόλις μέτρα και μπαίνεις αμέσως στο κάδρο που αγνάντευες αμφιθεατρικά από το καράβι· παρότι αχνοφαινόταν, η εντύπωση δεν μετριαζόταν στο λυκόφως. Πρόκειται για ένα αναγνωρίσιμο τοπίο καρτ-ποστάλ της ελληνικής νησιώτικης θεματολογίας. Κάπου πιάνει η μύτη μας όμως φρέσκο ψωμί. Από εκεί θα πάρουμε και τις πρώτες πληροφορίες.
Η διάθεσή σου βελτιώνεται με την πολυχρωμία του σκηνικού, όσο φεγγοβολά ακόμη μέσα μας το ξημέρωμα.
Σύμη, το πέτρινο νησί της μεθορίου. Η νύμφη Σύμη χάρισε το όνομά της στο νησί και ο γιός της, Χθόνιος, έγινε αρχηγός των κατοίκων που κατάγονταν από την Θεσσαλία. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα του νησιού να προέρχεται από τον Γλαύκο, ναυπηγό της Αργούς, ο οποίος έδωσε το όνομα της γυναίκας του αφού κατοίκησαν στο νησί. Μια ακόμη λεπτομέρεια αναφέρεται στον Όμηρο και σχετίζεται με τον Νηρέα, έναν από τους πολεμιστές της Τροίας, ότι κατοικούσε σε αυτό το νησί.
*Άλλες παραδόσεις για την ονοματοδοσία του νησιού, αν κάποιος θέλει να μάθει, υπάρχουν και θα βρει αρκετές ψάχνοντας.
Απέναντι η Μικρασία, η άλλη πλευρά της παλιάς Ελλάδας, η δική μας Ιωνία.
Το απέραντο γαλάζιο ανοίγεται εμπρός σας
Ολόκληρο το νησί το λούζει ο ήλιος, νομίζεις ότι ο ήλιος στοχεύει πάνω του.
Μια σταλιά γης κυκλωμένο από θάλασσα είναι όλο κι όλο. Ένα κομμάτι βράχου όλη κι όλη και 67 τ. χιλ. βράχοι από ορεινούς όγκους με απόκρημνες ακτές, γειτονεύει με τη Ρόδο σε απόσταση 23 ναυτικά μίλια.
Σύντομη ιστορία
Ακμή είχε γνωρίσει το νησί κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ενώ αργότερα καταλείφθηκε από τους Ρωμαίους, μέχρι να ενσωματωθεί ξανά στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, το 1261, όταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος ανακτά την Κων/λη.
Κατά την Βενετοκρατία η Σύμη διατηρεί την ανεξαρτησία της και εμπορικά καλυτερεύει. Δείγματα ενετοκρατίας θα δείτε στο πολύχρωμο καμπαναριό του Πανορμίτη, στο ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι και στην Άνω Σύμη στα χαλάσματα του μεσαιωνικού κάστρου.
Το 1309 περνά στην κατοχή των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου
Το 1522 κατακτιέται από τους Τούρκους
Το νησί θα παραμείνει κάτω από Τουρκική και ύστερα Ιταλική κατοχή (1912).
Ο περιορισμός στην σπογγοαλιεία και το εμπόριο καθώς και οι αυστηροί νόμοι που επικρατούσαν ώθησαν πολλούς στην μετανάστευση.
Η τελική ενσωμάτωση της Σύμης και της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα έγινε το 1948.
Νοτιονατολικά λοιπόν του Αιγαίου πελάγους, εγκολπώνεται στη γειτονική χώρα αφού μόλις λίγα ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας γράφεται στο χάρτη. Φτάνοντας το κινητό αλλάζει χώρα δηλώνοντας το κράτος του σουλτάνου.


Τα κυρίως χωριά-λιμάνια του νησιού
Γιαλός (λιμάνι)
Άνω Σύμη
Πέδι
Νημποριό (παραλία Εμπορειό)
Πανορμίτης – λιμανάκι
Το νησί διατηρεί αρκετούς οικισμούς και ακόμη πιο πολλύς ορμίσκους.
Βόλτα ή βαρκάδα;
Γιαλός – Νημποριό
Από το Γιαλό μέχρι το μουράγιο και πέρα καθ’ οδόν θα δείτε το Δημοτικό ρολόι του 1880, το άγαλμα του Μιχαλάκη (του μικρού ψαρά) σε έργο του ντόπιου γλύπτη Κ. Βαλσάμη και προχωρώντας, λίγο μετά, το σκαλισμένο στο βράχο ανάγλυφο ενός πλοίου , και πίσω από το μόλο θα βρείτε τους ταρσανάδες, τα μικρά ναυπηγεία που μαστορεύουν ακόμα τα σκάφη των νησιωτών.
Μετά από τρία περίπου χλμ. θα βγείτε στο Νημποριό ή Εμπορειός, όπως ονομαζόταν το παλιό εμπορικό λιμάνι της αρχαιότητας που διαχρονικά θα μετατραπεί σε ψαροχώρι αλλά θα παραμείνει ως ιδανική παραλία. Είναι μια καλή διαδρομή για περπάτημα εντοπίζοντας ταυτόχρονα το κυρίαρχο χαρακτήρα που υπερέχει σε αυτό το νησί. Επιπλέον μπορείτε να νοικιάσετε κάποιο θαλάσσιο ταξί και να κάνετε και βαρκάδα.
Από Γυαλό στην Άνω Σύμη από μια σκάλα
Σκαλοπάτια ενώνουν την Κάτω με την Πάνω Χώρα. Αν κάτι χαρακτηρίζει το νησί είναι σίγουρα τα αμέτρητα σκαλοπάτια και οι ανηφοριές με τα δρομάκια (δρομόσκαλες). Ανάμεσα σ’ αυτά τα στενοσόκακα φαντάζεσαι πως τους Χειμώνες ο αγέρας τρυπώνει εύκολα, άλλοτε πάλι, όταν δεν θα χωρά και σταματά να επιβάλλεται εμπρός στους πέτρινους τοίχους των σπιτιών, τα κτίρια γίνονται οχυρά.
- Από το Γιαλό προς την Άνω Σύμη πάρτε την Καλή στράτα και βγείτε μέχρι το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών. Γι’ αυτούς που τα μετρούν αριθμούνται σε 500 μόλις(!) σκαλοπάτια και απαιτεί γερά γόνατα!
Προτάσεις προς πάσα κατεύθυνση
Αν πάρετε κάποιο καΐκι μπορείτε να φτάσετε στα ερημονήσια της Σύμης, όπως της Αγιαμαρίνας και το Σεσκλί με τους ορμίσκους και τα παρεκκλήσια, τα γαλαζοπράσινα νερά, την ηρεμία να σε κυριεύει όσο αγναντεύεις το αρχιπέλαγος. Μπορείτε επίσης να φτάσετε μέχρι τη χερσόνησο του Αγίου Αιμιλιανού, την παραλία Νανού και Αγίου Ισίδωρου όπως και τόσες άλλες. Το νησί, ναι, είναι δαντελωτό και οι παραλίες του προσεγγίζονται καλύτερα από την θάλασσα. Προνόμιο των λίγων; Ίσως. Κινηθείτε αγωνιστικά λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση. Χρησιμοποιήστε ό,τι μέσο έχετε.
Επίσης Αξιοθέατα είναι:
τα Πατητήρια κρασιού
οι Παλιοί ανεμόμυλοι
Πανορμίτης


[Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο εδώ]
Πρόκειται για το έτερο λιμάνι της Σύμης. Αμέσως θα καταλάβετε εδώ πως ορίζεται ο θρησκευτικός και δει ο προσκηνυματικός τουρισμός σε ένα ακριτικό νησί και ένα μοναστήρι. Στίφη τουριστών αποβιβάζονται από τα καράβια για μονοήμερη απόδραση, για την εκπλήρωση του τάματος, το προσκύνημα στον Ταξιάρχη του νησιού, να αποθέσουν το ομοίωμα και να ανάψουν το αγιοκέρι στο ασημοκάντηλο που χρωστούσαν στον θαυματουργό Άγιο. Τις γονυκλισίες και τις συγκινήσεις, τα πεσκέσια και τις δωρεές ακολουθούν οι μικροαγορές στα μαγαζάκια εντός μονής.
Θρησκευτικός προορισμός η μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ στον Πανορμίτη ιδρύθηκε το 1905, τεχνοτροπίας μπαρόκ, ομοιάζει με την Αγία Φωτεινή της Σμύρνης (όπως θα διαβάσω στα βιβλία). Από τιμαλφί και χρυσάφια, αρκετά και κρυφά, για να κρατιούνται στα χρονοντούλαπα από κάποιον εκκοσμικευμένο φόβο .
Στο μικρό αυτόν κολπίσκο με την τεράστια προκυμαία του ο ξενώνας της μονής δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες, ειδικά την ημερομηνία εορτής του (στις 8 Νοέμβρη) η κοσμοσυρροή εμπρός στην προκυμαία λένε οι ντόπιοι είναι απρόσμενη πολλές φορές.
Από την αντίπερα όχθη, τούρκοι εφοπλιστές με τα ιστιοπλοϊκά τους έρχονται να δέσουν στους απάνεμους κολπίσκους σαν κι αυτόν εδώ. Τα φαναράκια τους τη νύχτα κάνουν ειρήνη με τους ντόπιους, τους έλληνες και ξένους τουρίστες. Η θάλασσα ενώνει και άλλοτε χωρίζει, σκέφτομαι.
Ενοικιάσεις γιοτ και φουσκωτών φέρνουν κοντά τα νησιά. Τα καραβάκια διαλαλούν τη διαδρομή τους με διάφορες ξένες λέξεις και οι ξένοι τουρίστες σπεύδουν να μαζέψουν εικόνες ήλιου και εντυπώσεις, εμπειρίες και θαλάσσια αύρα.
Ηθοποιοί νοικιάζουν φουσκωτά από τη Ρόδο για μια βόλτα στη Σύμη και δεν είναι μόνο αυτοί. Το νησί «ανεβαίνει» ως υποκατάστατο της φθοράς που παρατηρείται αλλού και μια φωτογραφία είναι πάντα χρήσιμη, παρακαταθήκη για το μέλλον. Κερδίζει και σε illustration αξία η νήσος, δεν ονομάζεται άδικα αντι-Μύκονος, αν και η βουή του κόσμου, σε ανάμειξη με τα διερχόμενα οχήματα σε ενοχλεί, ως ένα βαθμό, αφού όπου και αν πας τα αυτοκίνητα με τους οδηγούς τους την ίδια αγωγή δείχνουν όπου κι αν τα βάλλεις. Ακόμα και στον παράδεισο, αναρωτιέμαι, μήπως έχει φασαρία τελικά!
Το νησί πάντως δεν έχει καλό συγκοινωνιακό δίκτυο και το μοναδικό πουλμανάκι εξυπηρετεί τους υπεράριθμους κάθε φορά επιβάτες του από λιμάνι και Άνω Σύμη προς Πανορμίτη και πίσω. Τίποτα άλλο. Οι επισκέπτες αναγκάζονται, όπως κι εμείς που δεν νοικιάσαμε σκουτεράκι, μήτε αυτοκίνητο, γιατί ζαλισμένοι μάλλον αρκετά από το ταξίδι και μέχρι να αποφασίσουμε… βρεθήκαμε στο πρώτο λεωφορείο της γραμμής. Στην ανάγκη, είπαμε, θα πάρουμε ΤAXI (δεν ξέραμε ακόμη ότι το κόστος μεταφοράς ήταν άκρως τσουχτερό). Αναγκαίο κακό σου λένε.
Παραλίες για μπάνιο
Οι παραλίες είναι προσεγγίσιμες όπως καταλάβατε κυρίως από θαλάσσης. Υπάρχουν ακτές κρυμμένες σε ορμίσκους και αν αρκεστείτε στο λεωφορείο, στη μόνη παραλία που σταματά, αφού περάσει έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο, είναι στη Μαραθούντα.
Αναγκαστικά αν δεν ανήκετε στους προνομιούχους της διεθνούς jet-set νοικιάστε ένα θαλάσσιο ταξί. Αλλιώς, υπάρχουν τα οχήματα και φυσικά τα πόδια !.
Τουριστικά μαγαζάκια πουλούν ολιγόωρη απόδραση στην Ντάτσα της Τουρκίας με αναχώρηση από το λιμάνι της Σύμης. Σε μισή μέρα μόνο, σκέφτεσαι, κι έχεις πάει κι έρθει σε ξένη χώρα. Αυτά είναι τα (μοναδικά ίσως) καλά της γείτονος χώρας.
Προτεινόμενες (βατές) παραλίες: Αγία Μαρίνα – νησάκι κοντά στο Γιαλό – το Σεσκλί – Πέδι – Πανορμίτης – Νημπορειό…
Ερχόμενοι εμπρός στην αλήθεια των πραγμάτων
Το χειμώνα το νησί γίνεται ένα με τη σιωπή του. Μόνο οι άνεμοι το ξεσηκώνουν. Μια γυναίκα μου μιλούσε, για τον άντρα της έλεγε, πως έφευγε με το φορτηγό για τα γύρω νησιά, πως δεν μπορούσε κάθε φορά να δέσει το καράβι στο νησί και έμενε μερόνυχτα εν πλω μέχρι η θάλασσα να μερέψει. Έως ότου φτιάχτηκε το καινούργιο λιμάνι λίγα μέτρα παρακεί από το φυσικό λιμάνι του νησιού (εκεί που δένουν τα καράβια σήμερα).
Από το νησί δεν φεύγουν πλέον για Χάλκη και Τήλο, τα νησάκια των μετρημένων πια κατοίκων….. Καράβι δεν υπάρχει από Σύμη, δεν έχει πια δρομολόγιο. Είναι ασύμφορα λένε. Όλα φεύγουν από τη μεγαλόνησο Ρόδο.
Οι μεγαλύτερες εταιρίες των νησιών είναι παρούσες όμως εδώ για τα μεγάλα ταξίδια.
(Παλιό λιμάνι) Από αυτό το λιμάνι έφυγε η Αστραδενή, η μικρή ηρωίδα της Φακίνου (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ), στο ομότιτλο βιβλίο της.
Αρχιτεκτονική

Το γραφικό αρχιτεκτονικό σκηνικό της Σύμης βάφεται με κιτρινοπράσινα, μπλε χρώματα και μυριάδες αποχρώσεις. Ένα σκηνικό μιας κεντημένης με βελόνα και κλωστή πόλης. Σπιτάκια βγαίνουν από παιδική φαντασία φτιάχνοντας συνεχόμενα μοτίβα.
Την ομοιομορφία των χτισμάτων αντιπαραβάλλει ο πλουραλισμός των χρωμάτων.
Η πέτρα είναι κι εδώ το δομικό υλικό και τα νεοκλασικά εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους (επιρροές λένε από την Ιταλία). Μεγάλα παράθυρα με ανοίγματα βοηθούν να απλώνει το βλέμμα στο πέλαγο, να αγναντεύουν πρώτα κάποιοι τον αγαπημένο τους ναυτικό.
Το μάτι που βάζουν στη σκεπή είναι στην πράξη ένα στρογγυλό άνοιγμα το οποίο ξορκίζει από το σπίτι το κακό!
Θαλασσινός λαός
Το νησί έχει δώσει πολλούς ναυτικούς και εμποροπλοιάρχους, σφουγγαράδες, ψαράδες. Γνωστοί ναυπηγοί οι κάτοικοι της Σύμης έβγαλαν πάμπολλα καράβια από το φυσικό της λιμάνι ανά τους αιώνες για να επιστρέψουν μαζί τους, τολμηροί και προοδευτικοί – όπως πάντα θέλω να πιστεύω- σαν τους νησιώτες που γνώρισα στη ζωή μου.
Η μετανάστευση ήταν αυτή που στέρησε από το νησί μεγάλο κομμάτι ενεργού πληθυσμού κατά καιρούς και θα έρθει η στιγμή που θα μαραζώσει…
Περίθαλψη
Έχουν ιατρείο που λειτουργεί ως πρόχειρη κλινική (πολυδύναμο), ενώ τις δύσκολες περιπτώσεις τις στέλνουν στη Ρόδο και τις πολύ επικίνδυνες έρχεται ελικόπτερο. Ήταν ευχαριστημένος ο συνεπιβάτης μας στο λεωφορείο όταν μας το έλεγε. Χάρηκα (που ήταν ευχαριστημένος).
Φυσική Γεωγραφία
Οι πεζούλες που γράφουν και σήμερα στο φακό της κάμερας μαρτυρούν το εύφορο έδαφος και την καλλιέργειά του. Τη γη αν την αφήσεις σε αφήνει. Η αλήθεια είναι πως ενώ κάποτε ήταν πυκνοκατοικημένο και ένα νησί που πλημύριζε καθημερινά με ζωή, από ένα σημείο κα μετά -αυτό που συνέβη σε πολλά νησιά του Αιγαίου- ο κόσμος αποχωρεί και επανακάμπτει με τον τουρισμό που άνοιξε δρόμους μετά τον ΒΠΠ και την δεκαετία του ’60 και ύστερα. Στο πέτρινο γκρίζο τοπίο που αγναντεύεις σήμερα, το πετρώδες και σε κάποια σημεία σκούρο από τις μαύρες αποχρώσεις της πέτρας, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ευδοκιμούσαν στάρια, συκιές, αμπέλια και ελιές, όχι μόνο φραγκόσυκα, βότανα, σφάκα και σχοίνα.
Οι λίγοι φυσικοί πνεύμονες, πεύκων κυρίως που στολίζουν τους ορεινούς όγκους του νησιού, σαν να φανερώνουν τις παραδοσιακές οικογένειες, αυτές που ανάθρεφαν τέσσερα και πέντε παιδιά, έτσι όπως μας είπε ο οδηγός του πούλμαν.
Η γαστρονομική Σύμη
Το Συμιακό γαριδάκι
Οι Συμιακές τυρόπιτες
Τα ακούμια
Τα τζαχαρένια κουλούρια.
Μοναστηριακά
Πανορμίτη- Αρχάγγελου, ιερά μονή Σταυρού, ιερά μονή του Σωτήρη του Μεγάλου, ιερα μονή Κοκκιμίδη.
Λαογραφικό στοιχείο

Στο Γιαλό υπήρχε μέχρι πρότινος το Ναυτικό Μουσείο. Σήμερα, πλέον, τα εκθέματα βρίσκονται στην Άνω Σύμη και εντός του Λαογραφικού μουσείου. Στο ίδιο χωριό βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο
Στην άνω Σύμη, λίγα χλμ. από το κέντρο του χωριού, θα βρείτε το Ποντικόκαστρο (προϊστορικός τύμβος).
Κοσμικότητας γαρ
Η Σύμη είναι ένα απλό και όμορφο νησί. Παρότι θεωρείται για πολλούς κοσμικό νησί διατηρεί σθεναρά χαρακτήρα απόμακρου νησιού. Ωστόσο, αν έρθετε Καλοκαίρι (εντάξει συνήθως Καλοκαίρι το επισκέπτονται οι περισσότεροι, απλά αναφέρομαι σε κάποιους «ξεχωριστούς ανθρώπους» που δεν έχουν εποχές τα ταξίδια τους) δεν πάει ο νους σας ποιους θα συναντήσετε, μάλλον γιατί οι παπαράτσι έχουν ραντεβού σε άλλα νησιά.
Γνωστοί έλληνες και ξένοι μεγιστάνες, celebrities και εκπρόσωποι του διεθνούς jet-set είναι εδώ με υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και άφθονους υπηρέτες. Τίποτα δεν μπορεί να στερήσει τη μαγεία του, αρκεί να έχεις γερά πόδια να ανεβαίνεις σκαλοπάτια και ένα μέσο για τις ανηφοριές. Μην μένεις συνέχεια στο καταμαράν!
Σκέψεις μετά το ταξίδι
Ο τουρισμός, κινητοποιεί δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις. Αντισταθμίζει ενδεχομένως την ανέχεια των κατοίκων. Συμβαδίζει όμως με τις εισοδηματικές διαφοροποιήσεις ή παραμένει ένα ουράνιο τόξο που όσο κι αν το πλησιάζεις αυτό χάνεται; Είναι, αναρωτιέμαι, τόσο εύκολο ένα νοικοκυριό να γίνεται έστω μικρο-επιχειρηματίας; Τα AIRBNB κερδίζουν έδαφος και τα ξενοδοχεία απασχολούν κόσμο. Γιατί όμως τόση οικονομική δυσχέρεια; Αναρωτιέμαι απλά, ίσως γιατί βλέποντας να αλλάζουν τόσο γρήγορα τα πράγματα γύρω μας, έτσι που τρέχουν, θα’ λεγες πως θέλουν να σπάσουν το φράγμα του ήχου, μια σημαντική ανακάλυψη, ένα γεγονός και όλα θα ανατραπούν προς το καλύτερο, το ευτυχέστερο γαρ. Γατί όμως δεν ακούω τίποτα τέτοιο;
Κάποια θέματα δεν θα έπρεπε να είναι αν μη τι άλλο λυμένα, μετά από τόσες θεωρίες οικονομικής μαγειρικής;
Σύνοψη
Δεν θα προβλέψω το μέλλον της Σύμης, ούτε καν το μέλλον του τουρισμού για το Αιγαίο και γενικά του τουρισμού εν Ελλάδι. Το ότι είναι η κατεξοχήν πηγή εισοδήματος για τους νησιώτες και πολλούς ακόμη γεωγραφικά προνομιούχους κατοίκους, δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον. Όσο τα βασικά αγαθά βρίσκονται σε σπάνη κι ας έρχονται σε δεύτερη μοίρα και σε αυτό το νησί από το γεγονός ότι μπορεί και τροφοδοτείται ( οι τιμές δεν είναι και ότι καλύτερο βέβαια τέτοια εποχή όπως όλοι σας ξέρετε), το πόσιμο νερό παραμένει σε έλλειψη. Από κει και πέρα, άγνωσται οι βουλαί του Ανθρώπου και του Θεού του ίδιου.
Εναλλακτική άφιξη
Αν έρθετε αεροπορικώς, έχοντας αφετηρία σας το αεροδρόμιο που θα φύγετε θα έρθετε μέσω Ρόδου και από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» θα πάρετε το πλοίο για Σύμη.
Η διάρκεια της πτήσης από Αθήνα είναι μισή ώρα και μπορείτε να βρείτε μεγάλες ευκαιρίες στα εισιτήρια.