Αρχαία Κόρινθος, Ακροκόρινθος
Απόσπασμα από τον εναλλακτικό οδηγό οινοτουρισμού – αγροτουρισμού για την Πελοπόννησο

ΙV. Αρχαία Κόρινθος & Ακροκόρινθος
Ακολουθώντας την διαδρομή Σπάρταθλου θα περάσετε περιφερειακά της πόλης της Κορίνθου (αρχαία Εφύρα) και από τα Εξαμίλλια ορμώμενοι, βάζοντας σημάδι τον βράχο, φτάστε στην Αρχαία Κόρινθο. Εκεί θα βρείτε πάλι τους δρομείς του Σπάρταθλου, και κάτω από τον βιγλάτορα της χερσονήσου – το κάστρο του Ακροκόρινθου – ο Φειδιππίδης θα «συναντήσει» τον Παυσανία.
Στη σκιά του πανόπτη του Μοριά και υπό το Φως του Ιερού χώρου, στην αγορά του αρχαίου οικισμού της Κορίνθου, εκεί που ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα (6ου αι.π.Χ.) αντικρίζει τον Χριστιανισμό (μια σύγχρονη εκκλησία βρίσκεται απέναντί του σήμερα), σταθείτε εμπρός στην Ρωμαϊκή κρήνη της Πειρήνης κι αφουγκραστείτε τον απόηχο της «προς Κορινθίους επιστολής» (με μουσική του Prisner),
όπως απαγγέλονταν από το βάθρο του Αποστόλου Παύλου ενώπιον του Ρωμαίου κυβερνήτη Γαλαίου, όταν ευαγγελίζονταν το πνεύμα της Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας…
Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου φιλοξενεί έργα του Rubens, Goya, Dali, Σπυρόπουλου, Ροΐλου, Liller, Colomer.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

Βρίσκονται εκθέματα των νεολιθικών χρόνων και του Μεσαίωνα, πολλά δείγματα Κορινθιακής τέχνης, με τα ιδιαίτερα Κορινθιακά αγγεία, ειδώλια και αγάλματα του 1ου αι. π.Χ. και του 1ου αι. μ.Χ., τα μωσαϊκά δάπεδα του 2ου αι. μΧ. με το ψηφιδωτό κεφάλι του Διονύσου, στεφανωμένο με αμπελόφυλλα.
Ακροκόρινθος

Ο Ακροκόρινθος έδωσε το όνομά του στον «Οίνο Ακροκορίνθου», το Νεμεάτικο οίνο που εξαγόταν στην Αμερική (στα 1870), στη Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία4. Εδώ πάνω ψηλά, στα 575 μέτρα υψόμετρο, στον προϊστορικό Ακροκόρινθο, το κάστρο που ξεχωρίζει σαν κορώνα έτσι όπως στεφανώνει τον βράχο, ήρθατε ως άλλος Παυσανίας, για να βρείτε το Ιερό της Ήρας και της Αφροδίτης. Ανοίξτε τις Μεσαιωνικές μνήμες του κάστρου των ιπποτών και ζήστε τις μάχες πίσω από τις πολεμίστρες του, συναντήστε τους Βιλεαρδουίνους, αγναντεύοντας στο βάθος τη Μυκηναϊκή Κοράκου, την πρώτη τοποθεσία της αρχαίας Κορίνθου, χτισμένη στα ανατολικά του Λεχαίου. Μάθετε όμως για τούτο το κάστρο και κάτι άλλο.
Λόγω θέσης, ταυτόχρονα με την ύπαρξη νερού, αναπτύχθηκε οικισμός εντός του κάστρου κι έγινε περιζήτητο για πολλούς κατακτητές, Ρωμαίους, Φράγκους και Βενετούς που εναλλάσσονταν την κυριαρχία του, προκαλώντας δεινά στους κατοίκους, παρότι αντιστέκονταν σθεναρά. Το κάστρο έζησε τυλιγμένο στους μύθους του, στους θρύλους και τις δοξασίες, όταν κάποιοι μιλούν για δράκους που κατοικούσαν κοντά στην πηγή (γι’ αυτό και την ονόμασαν Δρακονέρα), για μαρμαρωμένες βασιλοπούλες, για Τούρκους μπέηδες με θησαυρούς στα υπόγεια κελάρια του, για στοιχειά και φαντάσματα.

Από αυτόν τον βράχο έπεσε με το άλογό του, μετά από μάταιο αγώνα ο πολιορκημένος Λέων Σγουρός, αντιστεκόμενος τους Φράγκους κατακτητές.
Περπατώντας στην αρχαία “οδό Λεχαίου”
Φεύγοντας από την δυτική γωνία της αρχαίας αγοράς, στα δεξιά του ναού του Απόλλωνα, ακολουθείστε κατά μήκος του θεάτρου έναν αρχαίο δρόμο που ήταν στρωμένος από παλιά με μάρμαρο, την «οδό Λεχαίου».
Γνωρίστε την «παυσίλυπον άμπελο» του Ευριππίδη (Βάκχες)
Έχετε φτάσει στην αμπελουργική Κορινθία, τη μείζονα αμπελουργική περιοχή της Ελλάδος, με τους απέραντους αμπελώνες της αλλά τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις της. Από την αρχαία Κόρινθο ξεδιπλώνεται ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας, που ανοίγεται από την Βορειοανατολική Πελοπόννησο, περνάει στην Στυμφαλία και τις παρυφές της Ζήρειας και από τον Ολίγυρτο στο Μεγαλοβούνι φτάνει στις υπόρειες του Φαρμακά και την Αργολική γη.
συνέχεια του κειμένου μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο