Κουρτάκι Άργους

Κουρτάκι Άργους
Τέσσερα χλμ. από το Άργος και 8,5 χλμ. από το Ναύπλιο το Κουρτάκι είναι ένα μικρό χωριό και ανήκει διοικητικά στο δήμο Άργους-Μυκηνών. Η ονομασία του ενδέχεται να προέρχεται από τον τούρκο μπέι Κουρτάκι
Χαρακτηριστικό χωριό της υπαίθρου κατοικείται από λιγοστό αριθμό κατοίκων (περίπου τους 350) με τον πληθυσμό να μειώνεται από δεκαετίες. Γειτονεύει με τα χωριά Πυργέλα και Ήρα, ενώ από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου απέχει 2χλμ. .
Η οικονομία του χωριού στηρίχτηκε από χρόνια στο στάρι, την ντομάτα, τη σταφίδα και την πατάτα, μέχρι να έρθουν στις αρχές του ‘60 τα πορτοκάλια (ποικιλίας Μέρλιν) να γεμίσουν -όπως και όλον τον αργολικό κάμπο- με πορτοκαλιές το χωριό.
Το μοναδικό καφενείο του χωριού λειτουργούσε ως μπακάλικο, γινόταν και ψησταριά και τα μοσχοβολιστά σουβλάκια στην αυλή του έδιναν το κάλεσμα για παρέα. Έκλεισε κι αυτό.
Τα χρόνια πέρασαν από τότε που το δημοτικό σχολείο έσφυζε από μαθητές και οι πέτρινες κατοικίες που μοιάζουν με μικρά υποστατικά κάποια χρησιμεύουν πλέον για εξοχικά.
Ένα άλλο γνώρισμα του χωριού είναι το πράσινο το οποίο περιβάλλει την πλατεία, την μεγάλη αλάνα του χωριού και τα δέντρα σκιάζουν τις προσόψεις των σπιτιών.
Οι καγκελόπορτες ανοίγουν στο καλωσόρισμα και θα καθίσουν πάλι μαζί στην αυλή για ένα υποβρύχιο, μια ωραία βυσσινάδα να δροσιστούν οι μουσαφίρηδες.
Στη μεγάλη αλάνα γίνεται η αναπαράσταση του «Αργείτικου γάμου» με παραδοσιακές φορεσιές όπως και στην εορτή της Παναγίας της Καψοδεματούσας (απομεινάρια της παλιάς εκκλησίας που χρονολογείται πολύ παλιά βρίσκονται στο ανοικτό σκάμμα που υπάρχει μετά το προσκυνητάρι του Αγίου Χριστόφορου) δίνεται γλέντι με χορούς και φαγητό που διοργανώνει ο Μορφωτικός σύλλογος του χωριού.
Η εκκλησία του χωριού τιμά τον Μαϊθανάση στις 2 Μαΐου κάθε έτους και το καμπαναριό κάθε Κυριακή καλεί σε εκκλησιασμό.