Βρασέρκα, η κρυμμένη Ζωοδόχος πηγή
Αναζητώντας την πηγή με το «Ελευθέριο ύδωρ» μεταξύ Μυκηνών, αρχαίου Ηραίου και Χώνικα.

Οι ντόπιοι τη λένε και Βαρσέκα (Σλάβικο προσωνύμιο -όπως και το Χαρβάτι για το χωριό των Μυκηνών). Εκεί, ανάμεσα στα ποτάμια του Αργειακής γης, την προϊστορική πολιτεία της Πρόσυμνας, τις πολύχρυσες Μυκήνες και το αρχαίο Ηραίο, την περιοχή διέτρεχαν χαράδρες, χειμαροπόταμοι και ποταμάκια κάθε λογής: ο Χάβος, η Κλεισούρα, ο Αστερίωνας, ο Φρίξος. Στο διάβα τους θα συναντούσαν κι άλλους ποταμούς και πηγές: τον Λύρκειο, τον Χάραδρο, τον Ερασίνο, την Αμυμώνη και χρονικά θα προσπερνούσαν διάσπαρτους μυκηναϊκούς τάφους.
Σε αυτό το γεωγραφικό σημείο πάνω σε λόφο υπάρχει ακόμα το σπήλαιο. Το νερό της πηγής όπου ιέρειες κάποτε έπιαναν για να τιμήσουν σε καθαρτήριες τελετές, προς τιμήν της αγαπημένης τους θεάς (και πολιούχου Άργους, Ήρας), στα αρχαία Ηραία, γιορτές που πλέον σήμερα δεν έχουν την λαμπρότητα του παρελθόντος, εξακολουθεί και παραμένει απόκοσμο.
Αν και σήμερα τα ποτάμια και τα κεφαλάρια οπισθοδρομούν, φαίνεται σαν η κούραση της γης να μετρά στις κοίτες της αντίστροφα την χρόνια παραμονή τους στον πλανήτη.
Η πηγή που θα γινόταν υδραγωγείο και δεξαμενή από κάποια στιγμή κρύβεται κι αυτή στα υπόγεια περάσματα της μικρής εκκλησίας της Ζωοδόχου πηγής.
Κοιτώνες μάλιστα (μοναστηράκι κάποτε) φιλοξενούσαν λίγο κόσμο ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που κατασκήνωναν τις ημέρες του εορτασμού της. Σήμερα παραμένουν άδειες.

