Κεφαλόβρυσο Αργολίδας

Προορισμός Σαββατοκύριακου
Κεφαλόβρυσο Αργολίδας
42χλμ. από Ναύπλιο (30 χλμ. από Άργος) είναι κοντινός εναλλακτικός προορισμός στη φύση και καλή ευκαιρία επαφής με τη ζωή στο χωριό.
Εκκίνηση λάβετε το Ναύπλιο. Με πορεία προς Άργος, ακολουθείστε την εθνικό οδός Άργους- Κορίνθου και στην έξοδο από την πόλη, στον κόμβο των Μυκηνών, στρίψτε προς Στέρνα. Ακολουθώντας τις πινακίδες βγαίνετε στον αυτοκινητόδρομο Ε65 με κατεύθυνση την Τρίπολη.
Με κατεύθυνση προς Λυρκεία, Καπαρέλι, Νιοχώρι, χωριά της βορειοανατολικής Αργολίδας, η πρώτη πρόταση είναι να περάσετε μέσα από αυτά τα χωριά για να βγείτε Κεφαλόβρυσο (παλιά διαδρομή 55 χλμ.). Ο δεύτερος τρόπος – πιο ευθύς και λιγότερο βιωματικός θα λέγαμε- είναι από την οτοστράτα. Στην έξοδο προς Νιοχώρι, Καπαρέλι στρίβεται και, όπως αμέσως θα παρατηρήσετε το υψόμετρο να γίνεται αισθητό. Το τοπίο αλλάζει όσο προχωράτε, ο αυτοκινητόδρομος απομακρύνεται από το πεδίο αναφοράς σας και το χωριό ξεπροβάλει στην πρώτη κατηφοριά. Στον πλάτανο, που στήνει από μόνος του το σκηνικό του χωριού, υπάρχει ακόμα ζωή. Λέγονταν και Άνω Μπέλεση (Μπέλεση η σημερινή Λυρκεία) και ανήκει στο δήμο Άργους. 25 άτομα αποτελούν τους μόνιμους κατοίκους εδώ πάνω. Δυο μόνο τα παιδιά μαθητές, πηγαίνουν στο γειτονικό σχολείο.
Στο χωριό
Ίναχος το ποτάμι που διατρέχει την Αργειακή γη, εκβάλλει στον αργολικό κόλπο ορμώμενο από το Λύρκειο όρος. Το νερό είναι το φυσικό τρεχούμενο εδώ στο χωριό, ξεχνάς τα πλαστικά μποτιλάκια και την ανακύκλωση. Αποτελεί το κατεξοχήν στοιχείο του τόπου. Πηγές ανέβρυζαν νερό για να του δώσουν το όνομα: Κεφαλόβρυσο.
Στη σκιά των μεγάλων γιγάντων, του Λύρκειου όρους και των ανεμόμυλων, το χωριό αγκαλιάζεται από πολλούς και διαφορετικούς επισκέπτες, χάριν του σπηλαίου αλλά και των εναλλακτικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί. Τουρισμός υπαίθρου, πεζοπορίες, yoga, πιλάτες, αλλά και η ανάδειξη του λαογραφικού στοιχείου προσφέρεται κάνοντας επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο. Μπροστά στη πλατεία πρωτοστατεί το πρώτο σπίτι που ονομάστηκε από την ομάδα «Ελληνικά Μονοπάτια» ως το «πρώτο σπίτι του ελληνικού φαγητού» όπου τα τελευταία χρόνια κερδίζει την αναγνώριση από τους Έλληνες όσο και από πολλούς ξένους επισκέπτες.
Πριν γνωρίσετε τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις, ακολουθήστε τις ρούγες και βρεθείτε στα ρυάκια του ποταμού, περνώντας μέσα από σκιερά πλατάνια, καρυδιές, κουμαριές, καστανιές και σκίνα για να βρείτε τους παλιούς αλευρόμυλους.
Οι υδρόμυλοι έγιναν ερείπια πλέον και οι ξερολιθιές καταρρέουν από την έλλειψη ανθρώπινης ανάσας. οι άνθρωποι λιγοστεύουν σε αυτόν τον τόπο. Ωστόσο απομεινάρια τους μαρτυρούν την κινητήριο δύναμη του νερού και την παραγωγή αλευριού από στάρι.
Λεζάντα Ο μοναδικός καλοδιατηρημένος μύλος ανήκει στην εκκλησία και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία προσεχώς.
Το χωριό όπως και η γειτονική Λυρκεία είναι ταυτισμένο με την καπνοκαλλιέργεια και τα σιτηρά. Μποστάνια διατηρούν μέχρι και σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι για ατομική κατανάλωση όντας τόπος που απέχει από τις αγορές των πόλεων.
Κυκλώνοντας το χωριό θα συναντήσετε και τα δυο γαϊδουράκια που άντεξαν στην επικράτηση των οχημάτων. Αναρωτιέται κανείς αν κι αυτή μπορεί να είναι μια άλλου είδους επανάσταση, η αντοχή των ζωω…. Θα τα δειτε να μεταφέρουν ξύλα, ζαρζαβάτια, κλαριά για προσάναμμα, αγέρωχα να αντέχουν το φορτίο τους.
Με το τέλος της πεζοπορικής διαδρομής έχετε επιλογή να παραμείνετε για φαγητό κάτω από τον πλάτανο.
Έχουν αρκετές προτάσεις όπως κόκορα με χυλοπίτες, γεμιστά, μπριάμ, αγριογούρουνο στιφάδο,φρέσκιες σαλάτες . Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί τους. Δείτε πως φτιάχνουν αγριογούρουνο στιφάδο, τυροπιτάρι, ομελέτα με τσουκνίδες και καφέ στη χόβολη. Διαλέξτε κάποιο από τα γλυκά του κουταλιού, καρυδάκι, σταφύλι, νεράντζι, περγαμόντο. Το κρασί που συνοδεύει το γεύμα σας είναι του οινοποιείο Μαγκάβαλη που εδρεύει στην Σκοτεινή Αργολίδας.
Επισκεφτείτε τον ξενώνα που βρίσκεται στο παλιό κάποτε σπίτι του δασκάλου. Είναι επισκέψιμος. Προσφέρεται και για διαμονή κατόπιν συνεννόησης.
Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο ιδιοκτησίας Δωρή για να δείτε τη βιβλιοθήκη του δωρητή: παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής ζωής και εργασίας, άροτρο, υφάδι, καζάνια κ άλλα.
Σπήλαιο του Ινάχου
Σπηλαιοξερευνητές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το σημείο . Χαρτογραφούν τις υδάτινες διαδρομές του νερού μαθαίνοντας για το μυθικό ποτάμι.
Το χωριό με την έλευση του Χειμώνα τυλίγεται στη σκιά του. Αυτή είναι η γοητεία της απομόνωσης και η ευλογία να μένεις στην ησυχία.