fbpx

Μεγάλες μέρες ΝΕΜΕΑΣ στο Κτήμα Σκούρα

Οινοποιείο Σκούρα, Φωτογραφία Κατερίνα Γραμματικού

Μεγάλες   Μέρες  Νεμέας στο ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ

Ο θεσμός της γιορτής του κρασιού ξεκινά με τις γιορτές για τον θεό του αμπελιού Διόνυσο και μας πηγαίνει πίσω, στα αρχαία Διονύσια και Ανθεστήρια, στα Λήναια, μέχρι τις πρόσφατες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «οίνο τον αγαπητό». Στις Μεγάλες μέρες, τα οινοποιεία, σας καλούν να γιορτάσετε τον τρύγο και να περάσετε όμορφα μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων. Ακολουθήστε τους δρόμους κρασιού ερχόμενοι στην Πελοπόννησο και περάστε σε μία πανάρχαια περιοχή, κατοικημένη από αιώνες, τόσο στην αρχαία Νεμέα όσο και τον σημερινό δήμο Άργους- Μυκηνών. Στα εδάφη της αμπελο-οινικής Αργολίδας βρίσκεται το Μαλανδρένι. Εδώ καλλιεργούνται από χρόνια πολλές από τις πιο γνωστές ποικιλίες οινοστάφυλλων.

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και τα οινοποιεία που συμμετέχουν στις Μεγάλες Μέρες, διοργάνωσαν στο πρώτο τριήμερο του Σεπτέμβρη πολλά και ενδιαφέροντα για τους επισκέπτες.

Ακολουθείστε τους αρχαίους δρόμους κρασιού

Την περιοχή επισκέπτονται συχνά πολλοί «φίλοι του κρασιού» από όλον τον κόσμο. Όσο αυξάνεται η τάση να αναζητούν την παράδοση στο αμπέλι και την τέχνη στο κρασί και όσο οι οινόφιλοι επιζητούν να μάθουν και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ετικέτα, ο οινοτουρισμός θα αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψεις και να μάθεις έναν τόπο.

Στην περιοχή των Μυκηνών έχεις την ευκαιρία να ιχνηλατήσεις διαδρομές και να ξαναβρείς αρχαία μονοπάτια και δρόμους, να βρεις το μυκηναϊκό οδικό δίκτυο της περιοχής, όπως ακριβώς το αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας. Αυτό το δίκτυο ήταν που μετέφερε από την αμπελουργική Νεμέα το κρασί στον Αγαμέμνονα. Από αιώνες ενώνει, μέχρι σήμερα, την αμπελο-οινική περιοχή της βορειοδυτικής Αργολίδας και Κορινθίας, συμβαδίζοντας με τον χρόνο και τα σημερινά αμπελοτόπια.

Οι γιορτές κρασιού δεν είναι μόνο η πληθώρα από γευστικές δοκιμές και ίσως μια ευκαιρία για να απολαύσει κανείς σπάνιους οίνους. Είναι πολλά ακόμα. Όπως είναι τα συναισθήματα που αναδύονται από μια μυστήρια επίγευση, την άγνωστη αίσθηση που διαφεύγει πέραν του περιεχομένου στο ποτήρι. Οι γιορτές εν γένει δημιουργούν ευφορία, και το κρασί «ευφραίνει καρδίαν», προκαλεί διάθεση συνύπαρξης και ευθυμία στην παρέα. Το κρασί ενώνει. Με το κρασί φιλοσοφείς, ανοίγεσαι, επικοινωνείς. Λυσιμελής ο οίνος. Ωστόσο «ουκ εν τω πολλώ τω ευ». Κρατήστε αυτό το ρητό για την επιστροφή σας.

Μαλανδρένι Αργολίδας

Αμπελοχώρι Μαλανδρενίου

Το Μαλανδρένι βρίσκεται στα βορεινά όρια του δήμου Άργους-Μυκηνών και του νομού Αργολίδας, 30 χλμ. από το Ναύπλιο, χωριό που από παράδοση ξέρει να φτιάχνει καλό κρασί. Γειτνιάζει με την αμπελουργική περιοχή της Νεμέας, ωστόσο αν και δεν ανήκει στον νομό Κορινθίας, για τα οινικά και γεωγραφικά δεδομένα και την έννοια του Terroir, αλήθεια είναι πως το Μανανδρένι με την ευρεία περιοχή του Άργους και τις Μυκήνες, κατέχει επάξια, εκτός από ελαιουργικό χωριό, μέρος της φήμης της αμπελουργικής ζώνης Νεμέας που παράγει Αγιωργίτικο με την ένδειξη ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ.  Επιπλέον, πολλοί τοπικοί οίνοι και γνωστές ποικιλίες οινοστάφυλλων (Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης και Ασπρούδες, Σαββατιανό, Μαυρούδια) αλλά και ξένες, αξιαγάπητες παγκοσμίως ποικιλίες (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Viognier, Cabernet Franc ), θα δώσουν στην ετικέτα της φιάλης την ένδειξη «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)».

Σημαντική πληροφορία

Από το Μαλανδρένι, στα τέλη Σεπτέμβρη, περνάνε οι αθλητές του αγώνα ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ της υπερμαραθώνιας διαδρομής ακολουθώντας τα βήματα του Φειδιππίδη.

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ

Το ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ βρίσκεται σε αυτήν την οινική περιοχή. Για τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ φέτος το 2023, ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας  ετοίμασε (όπως μας έχει συνηθίσει) μια σειρά εκδηλώσεων, σε ευθεία πορεία με την τέχνη, την εμπειρία από ξεναγήσεις και την αποκάλυψη μυστικών (έτσι όπως ο ίδιος ξέρει) να σας εκμυστηρευτεί. Είχε επίσης και μια άλλη καλή ιδέα, να προσφέρει γευσιγνωσίες από σπάνιες φιάλες που θα βγουν από το κελάρι του.

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΟ

Για όσους γνωρίζουν το οινοποιείο,  κάθε φορά διαπιστώνουν ότι υπάρχει κάτι νέο. Είναι τα έργα τέχνης, η χαλαρή μουσική υπόκρουση, τα ανεπαίσθητα μόρια μούστου στην ατμόσφαιρα και το γήινο όταν ενώνεται με το αισθητικά ωραίο. Αυθεντικοί πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και αντικείμενα αξίας στολίζουν διακριτικά τους χώρους. Μα το πλέον ευφάνταστο, ωστόσο εκπληκτικής αξίας έργο, οι πασίγνωστες «ομπρέλες» του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, σε μεταφέρουν σε αίθουσα τέχνης.

Οινοποιείο Σκούρα, Φωτογραφία Κατερίνα Γραμματικού

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο γλυπτό, κοσμεί τον εσωτερικό περίβολο του οινοποιείου και φέρει τον τίτλο «4 εποχές» όπως και οι εποχές που όσο αλλάζουν φέρνει καρπούς η γη και το αμπέλι ευδοκιμεί. Ο χρόνος είναι που γι’ αυτόν θα μιλάμε πάντα, λέγεται και καιρός σε άλλες γλώσσες και κάθε τι ανθρώπινο είναι σταθμισμένο με το πέρασμα των ημερών· στου καιρού τα γυρίσματα γράφει κανείς ιστορίες.

Οινοποιείο Σκούρα, Φωτογραφία Κατερίνα Γραμματικού

Στις Μεγάλες Μέρες μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών στα πατητήρια, να συμμετάσχετε σε πολλές εκδηλώσεις του Συνδέσμου ή των οινοποιών και βεβαίως να δοκιμάσετε κρασιά από διάφορες σοδειές και να ακούσετε για τα καλά κρυμμένα οινολογικά μυστικά. Επιπλέον, η αφορμή να βγείτε στην ύπαιθρο, να αφεθείτε στην ξεγνοιασιά έστω και για λίγο, αποτελεί ένα καλό κίνητρο.

  Το πρόγραμμα του Κτήματος Σκούρα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 02/09/2023 | 11:00πμ – 23:00μμ

11:00 – 23:00

Taste Nemea

Γευστικές δοκιμές με τα κρασιά του Κτήματος στη βεράντα.

11:30 – 18:00

Winery Exploring

Ξεναγήσεις και βόλτες στο οινοποιείο.

12:00 – 12:30

Timeless Elegance With The Winemaker

Ο Γιώργος Σκούρας ανοίγει την προσωπική του συλλογή και μοιράζεται μία απότις αγαπημένες του χρονιές Μέγας Οίνος 2006, σε μία σπάνια φιάλη Methuselah6LT που θα σερβιριστεί από τον ίδιο με την μέθοδο της αγκαλιάς στο κελάρι των1000 βαρελιών.

18:00

Sculpted Art

Ο Ιταλός γλύπτης Francesco Moretti εγκαινιάζει την έκθεση του η “εν οίνω η αλήθεια” με μικρά και μεγάλα γλυπτά σε ατσάλι corten και πηλό που φιλοξενούνται στο Κτήμα.

18:30 – 19:30

Sweet Pairing

Ο γλυκός TITANAS ανταμώνει με τις χειροποίητες ελληνικές σοκολάτες ÉSOPHY.

20:00 – 21:00

Music Adventures

Μουσικό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση με τους “Beggar’s Delight”.

20:00 – 23:00

Captured Moments

Αποτυπώνουμε μεθυστικές και αναμνηστικές στιγμές με το My Mirror Booth.

21:00 – 23:00

Dancing Tannins

Live party με τους “Malibu” για ένα χαρούμενο Σαββατόβραδο!

ΚΥΡΙΑΚΗ  03/09/2023 | 11:00πμ – 19:00μμ

11:00 – 19:00

Taste Nemea

Γευστικές δοκιμές με τα κρασιά του Κτήματος στη βεράντα.

11:30 – 18:00

Winery Exploring

Ξεναγήσεις και βόλτες στο οινοποιείο.

12:00 – 13:00

Barrel Tasting Bliss With The Winemaker

Γαλλική ή Αμερικάνικη δρυς; Καψίματα μεσαία ή έντονα; Ξήρανση 36 ή 48 μήνες; Τελικά τι ταιριάζει σε κάθε ποικιλία; Ένας κόσμος γεμάτος λεπτομέρεια και γνώση σε βάθος. Μυστικά του επαγγέλματος και στυλ του κάθε οινοποιού. Ένας κόσμος που θα αποκαλύψει ο Δημήτρης Σκούρας σε μια μοναδική γευσιγνωσία κρασιών μέσα από τα βαρέλια μας.

14:00

Food Van Fiesta

Καντίνα με πλούσια εδέσματα κάνει στάση στο Κτήμα για ένα Κυριακάτικο food party.

18:00 – 19:00

Sweet Goodbye Celebration

Γλυκό αντίο με TITANAS και με τις χειροποίητες ελληνικές σοκολάτες ÉSOPHY.

Είσοδος ελεύθερη χωρίς κρατήσεις.

Be there!

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ: 10ο χλμ Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι | T: 27510-23688

Οι φωτογραφίες είναι απο το αρχείο της Κατερίνας Γραμματικού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο