fbpx

H πύλη της μητέρας γης

[προϊόντα χωρίς ενοχές]

Κατερίνας Γραμματικού (κείμενο, φωτογραφίες)

Το κατάστημα Porta di Terra το βρίσκεις περνώντας την Πύλη της Ξηράς για να βρεθείς στην οχυρωμένη πόλη, στο παλιό Ανάπλι, με τα παντοπωλεία, τα μικρομάγαζα, τους παλιούς τεχνίτες και τις νεότερες ταβέρνες και καφετέριες. Κάνοντας ένα αέναο πέρασμα στην ελληνική γη και τα αγαθά της μητέρας φύσης θα βρεθείτε στο Porta di Terra.

 Μια σειρά από επιλεγμένα προϊόντα που βρίσκονται τακτοποιημένα στα ράφια, σε έναν χώρο καλά ταξινομημένο, άρτια σχεδιασμένο και για άτομα με αναπηρία, προσφέρονται στον επισκέπτη να τα γνωρίσει με άνεση πριν αγοράσει.

Τα περισσότερα, σχεδόν όλα τα αγαθά που υπάρχουν εδώ, γεμίζουν θα έλεγες ένα μεγάλο καλάθι από άκρως απαραίτητα (θα καταλάβετε ότι σχεδόν όλα είναι είδη πρώτης ανάγκης)  και το σημαντικότερο, είναι εξ ολοκλήρου από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας : τον ευλογημένο τόπο της Αρκαδίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας. Πολλά δε, ντόπια επίσης, προϊόντα Αργολίδας δεν τα βρίσκεις σε καταστήματα που προσφέρουν προιοντα μαζικής παραγωγής.

Ποια όμως είναι η ταυτότητα του καταστήματος

Η μακρινή ενετική καταγωγή του Ευάγγελου Καρούντζου, ιδιοκτήτη του Porta di Terra ferma (όπως θέλει ο ίδιος την ακριβής επωνυμία που του έδωσε), η παραμονή του σε χώρες του εξωτερικού και η μεγάλη αγάπη και -ολοφάνερη- επιθυμία του να επικοινωνεί με τον κόσμο, βρήκαν σε αυτό το σημείο του Ναυπλίου, ιδανικό τόπο. Παρότι «προνοιωτάκι», όπως δηλώνει, το ιστορικό Ναύπλιο είναι το τουριστικό και ταιριάζουν καταστήματα με τρόφιμα και ποτά, τα οποία οι ξένοι εμπιστεύονται (ίσως περισσότερο από τους έλληνες) και επιζητούν να αγοράσουν.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του ιδιοκτήτη φανερώνεται και στον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου, στην ατμόσφαιρα και τον φωτισμό. Τίποτα δεν υποδηλώνει κάτι το εξεζητημένο.  Τα πάντα λάμπουν με την αξία τους.

Επιλέγει ο ίδιος τα προϊόντα που θα μπουν στα ράφια προερχόμενα κυρίως από μικρής κλίμακας επιχειρήσεις· ωστόσο, αξία προστίθεται στα εν λόγω προϊόντα από την ποιότητα και τις τηρούμενες προδιαγραφές, το μεράκι και τη αγάπη των μικρών παραγωγών, γι’ αυτό και τα λέει «κρυμμένους θησαυρούς».

Στο Porta di Terra θα βρείτε:

Μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σιρόπια, μαστίχα, αλόη, ζυμαρικά και χυλοπίτες, λουκούμια, βότανα, τσάγια, αποξηραμένα, ξύδια και βαλσάμικο, αλείμματα, ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας, κρασιά ελληνικών ποικιλιών, τσίπουρο, ούζο,  καλλυντικά

Η θεά Δήμητρα ευλογεί τη γη να ευδοκιμήσει και να δίνει καρπούς, να γεμίζει το κέρας της Αμάλθειας με αγαθά πολύτιμα για τους ανθρώπους.

Ο πλούτος για τον άνθρωπο είναι να βρίσκει πληρότητα, ευδαιμονία και χαρά που να του δίνουν υγεία και ευτυχία.

Κανείς δεν φεύγει από το Porta di Terra έχοντας αγοράσει κάτι περιττό.  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο