fbpx

Γαλλικά αρώματα με ελληνική φινέτσα

Κείμενο, φωτογραφίες, Κατερίνα Γραμματικού

Το κατάστημα βρίσκεται κρυμμένο στο ιστορικό Ναύπλιο, στα σκιερά σοκάκια του, με τα παράθυρα να γίνονται κάδρα από τις βουκαμβίλιες και τα γιασεμιά.

Aroma Nafplion, Κοκκίνου 14, Ναύπλιο

Aroma Nafplion

Ο ρομαντισμός σταθμεύει για λίγο εδώ όταν βλέπεις τις μινιατούρες και συλλεκτικά αντικείμενα να διακοσμούν τον χώρο. Μετακινώντας την φαντασία σου έρχεσαι πιο κοντά στις γαλλικές περφουμαρίες, σε αρωματοποιούς και την τέχνη του να φτιάχνεις αρώματα, κάτι που δεν είναι απλά η εκτέλεση μιας συνταγής.  Η επίσκεψή μας στο Aroma Nafplio θα ήταν άκρως «φροντιστηριακή» αφού τόσα που μάθαμε, δύσκολα θα γινόταν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

«Είναι αλήθεια περίτεχνο να φτιάξεις ένα καινούργιο άρωμα», ήταν μια πρώτη ερώτηση που μου βγήκε αβίαστα. Ήθελα όμως να μάθω αμέσως «το πώς γίνεται» νομίζοντας πως κάτι το κερδίζεις με ένα κρυμμένο μυστικό που θα σου πει κάποιος. Είναι εξίσου δύσκολο να γνωρίζεις τα συστατικά που θα προσθέσεις, την διαδικασία να δοκιμάζεις φόρμουλες, να διατηρείς την ποιότητα με απώτερο σκοπό, τι άλλο, να αρέσει σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Και αυτό είναι το ζήτημα τελικά. Έλαβα την σημαντική πληροφορία από τον Λεωνίδα, ο οποίος διακρίνεται από επαγγελματισμό και βαθιά γνώση του αντικειμένου. Μου μίλησε με αγάπη για το περιεχόμενο στα μαγικά μπουκαλάκια που σαν φίλτρα απλώνονται στο σώμα μας δημιουργώντας αίσθηση καθαρότητας και ευεξίας. Ο ίδιος μου όπως θα μου πει, γνώριζε από μικρός τα αρώματα, αφού όλη στην οικογένεια φορούσαν. Ήρθε από την Θεσσαλονίκη (μαζί με την οικογένειά του) και μαζί του έφερε μια σειρά από ευγενή αρώματα και διάθεση να δουλέψει σε κάτι που αγαπά αληθινά και παρότι δεν έπαψε ποτέ να έχει στο μυαλό του την ιδέα του αρωματοποιού, ο ίδιος σπούδασε φαρμακοποιός.

“Η μύτη έχει άμυνες, παθαίνει ανοσμία από ένα σημείο και μετά”, λέει ο Λεωνίδας Γιαννουζάκος, ιδιοκτήτης του αρωματοπωλείου Aroma Nafplion.

Ο χώρος είναι γεμάτος από νότες γιασεμιού,  βανίλιας, τριανταφυλλιάς, πορτοκαλιάς, υάκινθου, βιολέτας, νερολί… και η πληρότητα σε αγγίζει. Το άρωμα σε ηρεμεί ή σε ξυπνά, αναλόγως την στιγμή, ίσως να συμβάλλει αμελητέα ή ποσοστιαία και στην αυτοπεποίθηση ακόμα και όταν μιλάμε για αντίγραφα. Γιατί αν τα αυθεντικά αρώματα είναι μια καλή συνταγή, δεν παύει, όπως όλα τα πράγματα, να αντιγράφεται.  Επειδή όμως και στις αντιγραφές απαιτείται έφεση, ταλέντο, γνώση και τέχνη και αν δεν δείξεις αγάπη έργο δεν βγαίνει, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ιδεατό. Σε αυτό το κατάστημα ανακαλύπτεις ότι γνωρίζουν άριστα τα αρώματα και τη διαδικασία παρασκευής τους. Μάθαμε βέβαια ότι γίνεται με τα πρότυπα “Ifra” τα οποία είναι τα μόνα αποδεκτά πρότυπα που παρασκευάζονται παγκοσμίως.

Αν και πέρασε, νομίζω, η εποχή της αμφισβήτησης για τις αντιγραφές, αφού και οι πιο δύσπιστοι  μετέλαβαν ένα δυνατό άρωμα που τους νίκησε, περάσαμε μάλλον στο επόμενο στάδιο, της αναζήτησης ποιότητας και διάρκειας, με τον πελάτη να είναι εξ ορισμού απαιτητικός.

Βρήκαμε κι άλλα προτερήματα στο Aroma Nafplion εκτός από την πληθώρα γνώσης του Λεωνίδα, ο οποίος ξεκλειδώνει πολλά μυστικά, ότι έχεις χρόνο να δοκιμάσεις αρκετά αρώματα και να δεχτείς την συμβουλή όταν την χρειαστείς.

Aroma Nafplion

Αρωματοποιός σημαίνει

Και τι είναι αυτός ο αρωματοποιός τελικά, ίσως αναρωτιέστε πολλοί.

«Η χημεία είναι η βάση των αρωμάτων. Τις πρώτες ύλες τις δίνει η φύση, τα λουλούδια, τα φρούτα, έπειτα φτιάχνονται τα αιθέρια έλαια και η μη βρώσιμη αλκοόλη (άοσμη, de nature) αλλά τη φόρμουλα εκείνη που θα δελεάσει τη μύτη θα την εφεύρει ο αρωματοποιός».

 «Αρωματοποιός είναι περιζήτητο επάγγελμα στο εξωτερικό αλλά για να το επιτύχεις θα πρέπει να σπουδάζεις αρκετά χρόνια και να επενδύσεις πολλά χρήματα. Στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Grass βρίσκεται η κοιτίδα των αρωμάτων του κόσμου.  Ο μεγαλύτερος οίκος αρωμάτων Fragonard (όπως και οι Molinard και Valimard) ξεκίνησε από την Προβηγκία, περιοχή με απέραντους αγρούς και λιβάδια με αρωματικά φυτά. Αλλά πριν απ’ όλα, ιστορικά, τα αρώματα προέκυψαν από την ανάγκη του ανθρώπου να θέλει να μειώσει την δυσάρεστες οσμές από τα βυρσοδεψία των γειτονικών χωριών και την διαταγή ενός Λουδοβίκου να μην του μυρίζει άσχημα προκειμένου να περνάει όμορφα στην εξοχική του κατοικία. Μπορεί τελικά η Κυανή ακτή να ακμάζει και τα παραμυθένια της χωριουδάκια να αποτελούν μαγικό τουριστικό προορισμό, δεν ήταν το ίδιο με παλιότερα.

Σπουδή αρώματος

Θα περνούσαν χρόνια από τότε και τελικά η Γαλλία uα αποκτούσε τη φήμη της παγκόσμιας αρωματοποιίας, αφού σε αυτήν τη χώρα βρίσκονται εκτός από οίκοι μόδας και οι μεγαλύτερες σχολές αρωματοποιών, όπως η L’ Isipca και η Givavdan. Κι αν ρωτήσει κανείς τι βγαίνει κανείς από μια τέτοια σχολή, εκτός από το να ξέρει να φτιάχνει αρώματα, να «εκπαιδεύσει» –όσο αυτό είναι εφικτό- τις αισθήσεις του στο να γυρεύουν το τέλειο (ει δυνατόν) για την ανθρώπινη μύτη άρωμα, μαθαίνει και τα μυστικά όπως κάθε τέχνη έχει. Μπορεί ο ήρωας στο βιβλίο του Ζίσκιντ να παιδεύτηκε (!) πολύ και να θυσίασε αρκετές γυναίκες προκειμένου να παράξει το απίθανο άρωμα που θα ταιριάζει στο ανθρώπινο δέρμα. Ναι, η τέχνη των αρωμάτων μπορεί και μαθαίνεται. 

Η συνταγή ίσως να είναι απλά μία: Αγάπη και δυνατό άρωμα.

Ποικιλία από χειροποίητα μπουκαλάκια περιμένουν το άρωμά τους

Το γαρ της τέχνης

«Αρωματοποιός δεν είναι η μάρκα πάντως ενός οίκου μόδας που λανσάρει το άρωμα με ένα απίθανο μοντέλο. Αρωματοποιός είναι παραγωγός και δημιουργός , ένας καλλιτέχνης θα λέγαμε, που απεργάζεται με βάση τις αναμνήσεις του, τα παιδικά χρόνια, αλλά και τις γνώσεις που έχει αποκτήσει ώστε όλα μαζί να χωρέσουν ένα μικρό μπουκάλι μνήμης».

Οι αρωματοποιοί είναι και «μύτες» όπως μας πληροφόρησε επίσης ο ιδιοκτήτης. Χαρισματικούς, θα τους έλεγες, προικισμένους, ίσως και λίγο εκκεντρικούς όπως όλοι οι καλλιτέχνες άλλωστε. Λιγοστοί ωστόσο και εκλεκτοί, αριθμούν μόνο μερικές εκατοντάδες σε όλον τον κόσμο και είναι ανάρπαστοι! Έρχονται όμως σε έναν απαιτητικό χώρο και καθόλου εύκολο κόσμο να δοκιμαστούν και σε ένα είδος που αφορά προσωπική υπόθεση, με μια αίσθηση που είναι άκρως υποκειμενική, την όσφρηση!

Ποιο όμως είναι το άρωμα που μας ταιριάζει καλύτερα, αυτό που μας αρέσει; ποιος θα μπορούσε να την απαντήσει;

Αν ήσασταν στη Γαλλία και είχατε χρόνο και χρήματα, θα πηγαίνατε σε κάποια μεγάλη αρωματοποιεία για να κάνουν αμέτρητες δοκιμές «οι μύτες» στο δέρμα σας.

«Πέραν των άλλων είναι να σου ταιριάζει εσένα προσωπικά».

Aroma Nafplion , Λεωνίδας Κ. Γιαννουζάκος [Κοκκίνου 14, Ναύπλιο] Τηλ. : 2752400414

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο