Από το Στέκι στο Κεφαλάρι, στην Παναγία και την Πυραμίδα
Ο τόπος εδώ είναι ταυτισμένος με το νερό και την Παναγία. Χωρίς να ξεχνάει κανείς τους μύθους και την ιστορία, σε αυτό το σημείο υπάρχει και τοπική γαστρονομία.

Έχοντας αφετηρία το Άργος Αργολίδας, φτάστε μέχρι το Κεφαλάρι. Σταθμό για να οργανώσετε την επίσκεψή σας κάντε το Στέκι.

Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Οι ιδιοκτήτες του, ένα χαρούμενο ζευγάρι, καλοσυνάτο και ευγενικό, θα σας εξυπηρετήσει με ευγένεια. Σε αυτό το κατάστημα είναι μια καλή ευκαιρία για να ανεφοδιαστείτε με είδη πρώτης ανάγκης, να διαλέξετε την μπακέτα σας ή να πάρετε ένα καφέ. Στο Στέκι βέβαια αξίζει να μάθετε ότι θα βρείτε ντόπια γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα από το γειτονικό τυροκομείο του Κορομίχη, τοπικούς οίνους Αργους και Νεμέας, ψωμί ημέρας από τα Δεντρά. Μπορείτε να καθίσετε κάτω από το πλατάνι που προσφέρει την σκιά του στο ζεστό Καλοκαίρι και να ηρεμήσετε με μια δροσερή μπύρα, αφήνοντας ξέγνοιαστα τα παιδιά σας να παίζουν. To Στέκι διαθέτει άνετο πάρκινγκ.



Στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος καθίστε με ησυχία και σχεδιάστε την κοντινή σας εξόρμηση.
Το γεωγραφικό σημείο βρίσκεται πάνω στις υδάτινες αρτηρίες που διατρέχουν ολόκληρο το χωριό.
Δίπλα ακριβώς στο Στέκι υπάρχει παλιά νεροτριβή. Χτισμένη πάνω στο πέρασμα του νερού, το ποταμάκι που γίνεται ορατό όταν έχουν νερό οι πηγές, περνά έξω από τα σπίτια, σχηματίζοντας ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο. Η λατρεία και οι μύθοι γύρω από τον Ερασίνο ποταμό πηγαίνουν στο χθες αλλά δεν είναι μακριά από τη μυθολογία αυτός ο τόπος, αφού γειτονεύει με την Λέρνα και ένας από τους άθλους του Ηρακλή αναφέρεται στην Λερναία Ύδρα.
Από το Στέκι μέχρι την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και το σημείο που εκρέουν τα νερά είναι λίγα μόλις μέτρα. Φτάνοντας στην εκκλησία όπως είναι κολλημένη στο βράχο, το όρος Χάον γίνεται παρασκήνιο. Μπορείτε να προσκυνήσετε στην Παναγία την Κεφαλαριώτισσα και να επισκεφτείτε το σπήλαιο που βρίσκεται εντός, το οποίο χρονολογείται από την Παλαιολιθική εποχή με τα ευρήματα να αποκαλύπτουν ανθρώπινη ζωή μέσα από εργαλεία της εποχής.
Το Κεφαλάρι είναι από χρόνια ένας καθιερωμένος θρησκευτικός προορισμός και οι ταβέρνες και τα εστιατόρια δεν του προσδίδουν άδικα τον τίτλο του γαστρονομικού προορισμού αφού από χρόνια τα πανηγύρια και οι γιορτές δεν έλειπαν προς τον θεό Πάνα και Διόνυσο. Ερχόμενοι πιο κοντά στις μέρες μας, η επίσκεψη για καλό σκοπό είναι συνήθεια εδώ, είτε για γάμο ή βάπτιση, αλλά και για το πανηγύρι που ορίζεται την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Σκοπός της επίσκεψης ωστόσο γίνεται και για την ησυχία που προσφέρει το τοπίο.

Στο κεφαλάρι είναι επισκέψιμο το Λαογραφικό Μουσείο ή “Μουσείο Νερού” όπως λέγεται και υπάρχει ένα μεγάλο και αξιόλογο κομμάτι της υπαίθρου και της κοινωνίας στο πέρασμα των αιώνων.
Για εξόρμηση επίσης από τις πηγές του Κεφαλαρίου κάντε την πυραμίδα του Ελληνικού, είναι 4 περίπου χλμ. από αυτό το σημείο.
Εκκίνηση από τα μικρό αλσάκι το οποίο προσφέρεται συν τις άλλης για περπάτημα ή για να γευματίσετε στα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα. Εντός του υπήρχε για χρόνια και Λουνα παρκ.
Φεύγοντας από το Κεφαλάρι, μπορείτε να επιστρέψετε στο Στέκι και από εκεί στο Άργος ή να κατευθυνθείτε προς Λέρνα και Μύλους.
Περισσότερα για την περιοχή μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «Η διαδρομή του Φειδιππίδη με ξεναγό τον Παυσανία».
Μάθετε όμως λίγα λόγια για την πυραμίδα του Ελληνικού.
Η μυστηριακή πυραμίδα του Ελληνικού
Ερχόμενος από το Άργος ο πεζοπόρος και περνώντας απ’ τον βράχο του όρους Χάον (σπήλαιο) του Κεφαλαρίου, έφτανε μπροστά στην Πυραμίδα του Ελληνικού (ενδέχεται του 3ου αι. π.Χ.). Εκεί γινόταν ο έλεγχος της ταυτότητας των πεζοπόρων . Συνεχίζοντας τη διαδρομή του –ενδεχομένως από εκεί που είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ιγνάτιου – πάνω στα κακοτράχαλα μονοπάτια, θα περνούσε στις αρχαίες Υιές (σημερινός Αχλαδόκαμπος). [πρόκειται για μια διαδρομή πάνω στην πορεία του Παυσανία].

Αυτό το μνημείο, σύμφωνα με τις εκδοχές ήταν περιτειχισμένο από τείχη και υπήρξε με βάση τις διάφορες εκδοχές, φυλάκιο ή πύργος ή πολυάνδριον. Μετά από κάποια μάχη ίσως των Αργείων με τους Σπαρτιάτες, ή στις Υσιές να χτίστηκε σε αυτό το σημείο ή πάλι να από τελεί κάτι που η χρησιμότητά του ακόμη βρίσκεται σε αναζήτηση. Ομοιάζει πάντως με μικρογραφία των αιγυπτιακών πυραμίδων και πώς να μην το αναφέρει άλλωστε κανείς αυτό όταν η σχέση του Άργους και της Αιγύπτου δεν ήταν μακρινή. Αυτό το αίνιγμα ίσως μπορεί να μην μπορούν να το απαντήσουν ακόμη οι αρχαιολόγοι, μπορεί και να είναι ήδη απαντημένο ωστόσο το μυστήριο προσθέτει μια νότα ανεξήγητου.
Σήμερα ο λάτρης του Hiking μπορεί με αφετηρία το Μερκούρι να κατευθυνθεί προς το Κρυονέρι και να περάσει στη Νεστάνη Αρκαδίας από το όρος Κτενιά.
Διαβάστε περισσότερα: Από το Στέκι στο Κεφαλάρι, στην Παναγία και την Πυραμίδα