fbpx

Παρέμεινε σε φόρμα / Stay in shape

Το τέλειο σώμα βρίσκεται στο μυαλό

Μεγαλώνοντας, ένα σωρό πράγματα συμβαίνουν στο σώμα μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλαγές που ξαφνιάζουν και μας προβληματίζουν.

Όσο πλησιάζει κανείς τη μέση ηλικία τα μούσκουλα πέφτουν, τα λιπαρά αυξάνουν, τα νούμερα των εξετάσεων γίνονται bold, λες και όλα συνωμοτούν με τους κανόνες της φυσικής. Τότε ίσως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικά και να δράσουμε συντονισμένα, με το σώμα και το μυαλό, το νου και το πνεύμα. Το τέλειο σώμα βρίσκεται στο μυαλό.

Πολλά άτομα της μέσης και άνω ηλικίας, δυσκολεύονται να χάσουν βάρος και αναρωτιούνται γιατί, ενώ πριν λίγο καιρό μπορούσαν. Επειδή δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να στρέψουμε το βλέμμα στον αμνιακό μας σάκο, ας δεσμευτούμε να αλλάξουμε την καθημερινή μας ρουτίνα.

O στόχος για να επιτύχεις να παραμένεις πρωτίστως υγιής και κατά δεύτερον ή τρίτον σε φόρμα (fitness) είναι να χάσεις βάρος. Το λένε οι “Γραφές”.

“muscle burns fat” λένε στην παγκόσμια γλώσσα. Είναι καλό αυτό;

Γυμνάζομαι και προσέχω το σώμα μου και τις θερμίδες που παίρνω ή «καίω». Όταν όμως το αποτέλεσμα με το να «φτιάχνω μπράτσα» και κορμί «μοντέλου» φαίνεται ότι δεν στηρίζει πάντα ολόκληρο το εποικοδόμημα του σώματος, ούτε ξυπνά τον μεταβολισμό σε όλους και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κλειδώνει το θέμα υγείας εσαεί, τι συμβαίνει;

Ευεξία (Wellness) ίσον καλή συνήθεια

Ίσως λείπει κάτι που δεν καταναλώνεται, ούτε αποκτιέται ανταποδοτικά. Είναι ένα κομμάτι που συμβάλλει στην καλή ζωή και την εσωτερική μας ευτυχία και μπορείς να το διακρίνεις από το χαρμόσυνο πρόσωπο ενός ανθρώπου.

Η καθημερινή πάλη είναι ο αγώνας ζωής, η ύπαρξή μας η ίδια. Είναι η πάλη μέσα μας και μια μορφή αγωνίας το να διατηρούμε το σώμα μας υγιές και σε κατάσταση ευεξίας. Αυτό σημαίνει να αποκτήσουμε μια καλή συνήθεια (ευ –καλό και έξις-συνήθεια) και όχι απλά να καταναλώνουμε ευρηματικά ροφήματα, σκευάσματα και υλικά μιας οικονομίας που εκμεταλλεύεται τα πάντα γύρω της χωρίς αξία. Η ευεξία είναι και αίσθηση και γι’ αυτό πολλές φορές προσπαθώντας να την κατακτήσουμε με τα ίδια εργαλεία που παλεύουμε να αποκτήσουμε υλικά αγαθά εξαντλούμαστε.

Φύση και άσκηση, η κατάσταση που φέρνει ευεξία στον άνθρωπο

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Δεν σημαίνει τα πάντα η άσκηση και η διατροφή. Ο βέλτιστος συνδυασμός επίτευξης και αρμονίας μεταξύ σώματος, ψυχής και πνεύματος είναι το ευκταίο αποτέλεσμα.

Η διατροφή και η άσκηση, η επαφή με την φύση, η κοινωνικοποίηση και η αγάπη είναι ένας συντονισμένος τρόπος για να απομακρύνεις τις περιττές θερμίδες, την έκκριση υπερβολικής αδρεναλίνης  και την αποφυγή παραγωγής τοξίνων.

Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα, με περισσότερο περπάτημα, προτίμηση στις σκάλες κι όχι στο ασανσέρ, παρκάροντας το αυτοκίνητο αρκετά μακριά από τον προορισμό μας, με το να σηκώνομαι από την καρέκλα τακτικά, κάνοντας ποδήλατο, τρέξιμο ή κολύμπι και τόσα άλλα μπορεί απλά να αρκούν.

Πώς να γυμνάζομαι όταν δεν προλαβαίνω ή δεν μπορώ.

Αρκούμαι στο να τρέφομαι σωστά και λίγο διάδρομο στο σαλόνι όταν δεν έχω τόσο διαθέσιμο χρόνο και διάθεση να τρέχω στους δρόμους ή στα γυμναστήρια. Αυτό είναι αρκετό για κάποιους και σε άλλους τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι όλα δουλεύουν ρολόι μέσα τους και κατά το δυνατόν.  

 Μήπως η αναμέτρηση με την υγιεινή διατροφή είναι κι ένας ατομικός λογαριασμός ενώ η άσκηση ενσκήπτει (αν όχι πάντα, συνήθως) σε επαγγελματίες; Ένας ειδικός, γυμναστής, δάσκαλος Yoga, Pilates, κλπ. -όπως κι ένας διατροφολόγος όταν χρειαστεί- , δεν είναι πιο κατάλληλος και αρμόδιος από το ίδιο μας το μυαλό; Κι επειδή πολλοί θα ισχυριστούν ότι μπορούν να είναι coach του εαυτού τους , χωρίς να είμαστε απόλυτοι, θα πούμε πως τίποτα δεν αυτοκαθορίζεται και όλα είναι σχετικά. Εμπιστευόμενοι ωστόσο έναν ειδικό ίσως καθησυχαστούμε στις αμφιβολίες για το πώς θα αποκτήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα και μια καθημερινή ρουτίνα (fitness routine) που θα μας απαλλάξει από το άγχος του συντονισμού.

τα μπράτσα δεν είναι απαραίτητο ότι φέρνουν την ευτυχία

«Παρέμεινε σε φόρμα»

Εμπιστεύσου!

Μπορούμε να ακούσουμε τις συμβουλές του Ιπποκράτη, παραμένει διαχρονικός και μετά άκουσε τον ίδιο σου τον εαυτό τι σου λέει.

Η υγεία είναι δύναμη και ομορφιά αλλά και εσωτερική γαλήνη. Χωρίς μια από τις παραμέτρους σπάζει η ισορροπία.

Μπορείς να βοηθηθείς. Να συμβουλευτείς. Πάντα υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι όπως υπάρχουν κα ακατάλληλοι!

Εστίασε, «κάνε focus» στις επιλογές σου. Βρες τους κατάλληλους για να σε βοηθήσουν να αλλάξεις αυτό που εσύ επιθυμείς.

 Όπως κάθε άσκηση και το «τρέξιμο» δεν ανήκει μόνο στο άγχος και την σκληρή δουλειά. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα και ορίζοντάς το, σε θέτει στον πειρασμό να το κερδίσεις. Διασκέδασέ το!

Κάνε τα βέλτιστα πράγματα στη ζωή σου!

Κατερίνα Γραμματικού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο