fbpx

Το άγχος της ευθύνης και ο φόβος της αποτυχίας

Από

 Senhar Stavros Brolias

 -10/11/2023

Όταν ταυτίζεσαι υπέρμετρα με την ευθύνη είναι πολύ εύκολο να απολέσεις την απόλαυση για την επίτευξη του στόχου, σε κάθε τι που θέλεις να υλοποιήσεις χρειάζεται να υπάρχει το στοιχείο της ικανοποίησης. Από το να πλύνεις ένα πιάτο, μέχρι τις εξετάσεις για να επιτύχεις σε ένα διαγωνισμό.

Το άγχος της ευθύνης έχει σχέση με το πόσο αναγνωρίζεις την αξία σου και πιστεύεις στον εαυτό σου.

Έχουμε μάθει από μικροί ότι μέσα από την επιβράβευση και την αξιολόγηση αναγνωρίζεται η αξία μας. Αυτός είναι ο βασικός μηχανισμός που έχει υιοθετήσει το κοινωνικό σύστημα για να σε κάνει ανταγωνιστικό αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεσαι σε αμυντική στάση καθώς είσαι συνέχεια κάτω από την πίεση της αναγνωρισιμότητας και της κριτικής.

Όταν αμφιβάλεις για τις δυνατότητες σου νιώθεις μειονεκτικά, αμέσως προβάλεις μια αμφιβολία που συρρικνώνει τις λαμπερές σου ποιότητες, μειώνεται η χαρά γιατί αυξάνεται η ανασφάλεια.

Πολλές φορές μας επιτίθενται λεκτικά, νοητικά, σωματικά για να μας εγκλωβίσουν στον φόβο της διαφυγής, στην άμυνα χωρίς αντίδραση στην επίθεση, να θέσουμε σε αμφιβολία αυτό που πιστεύουμε, που το θεωρούμε «το δίκαιό μου». Η αλήθεια μας πολλές φορές δεν αρέσει και η ποιο συνηθισμένη αντίδραση τους είναι να σε βάλλουν νοητικά ή να σε εκβιάσουν συναισθηματικά ώστε να σε πείσουν ότι είναι λάθος αυτό που πιστεύεις.

Αν το βάρος της ευθύνης σε απορροφά και σε αγχώνει χάνεις την πληρότητα που θα νιώσεις στην υλοποίηση ενός στόχου. Η αγωνιά να νικήσεις πάση θυσία το διπλανό σου ακόμα και στα ποιο μικρά καθημερινά σε γεμίζει με αγωνιά και άγχος.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο κυριαρχεί ο φόβος της απόρριψης, της ήττας και της αποτυχίας. Αλλά το παιχνίδι της ζωής  είναι απρόβλεπτο και ότι θεωρείς δεδομένο  να επιτύχεις πολλές φορές δεν καταφέρνεις λόγω απρόσμενων γεγονότων.

Οι αποτυχίες είναι το μείγμα που θα σου δώσει τις απαντήσεις για το πως θα συνεχίσεις την επόμενη φορά με σταθερότερα βήματα χωρίς τις παθογένειες και τις ελλείψεις του παρελθόντος.

Οι αποτυχίες σου δείχνουν τι να βελτιώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, σου φανερώνουν το μονοπάτι για να γίνεις καλύτερος αν βελτιωθείς και προσπαθήσεις μέσα από την γνώση και την σοφία που έλαβες από τις αποτυχίες.

Είναι το έναυσμα να επανασχεδιάσεις ή να κατεβάσεις νέες πληροφορίες για τον επόμενο στόχο.

Το σύμπαν σε συμβουλεύει με τον τρόπο του μέσα από σημάδια, εμπιστεύσου τη ροή. Μαθέ να ξεκουράζεσαι στην ενέργεια σου και να αγαπάς πρώτα εσένα. Η πίεση των ευθυνών ασυνείδητα μπλοκάρει την απόλαυση.

Μην μπαίνεις στο φαύλο κύκλο των ενοχών όταν αρχίσεις να απολαμβάνεις γιατί ο διπλανός σου δεν έχει τύχη, χρήματα, αγάπη.  Ο καθένας μας είναι μοναδικός και αυτόφωτος!

Να καλπάζεις σαν το αλόγα στο λιβάδι που ξέρει ότι όπου και να πάει δεν θα αργήσει. Η απλότητα και η ανεμελιά στο νου είναι η δική σου ασπίδα στη ζωή. Αφέσου χωρίς να σε νοιάζει πως λειτουργούν οι άλλοι, αυτό είναι η αυτοαγάπη συνειδητά, αυτή σε φορτίζει και σε κάνει υπέροχο μέσα στο φως σου.

Συντάκτης άρθρου

Senhar Stavros Brolias

Βοηθώ μέσω της συμβουλευτικής την επίλυση θεμάτων στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις και κάνω ενεργειακό Feng Shui στους χώρους και στο σώμα καθώς εκπαιδευτεί ως Ενεργειακός Σύμβουλος Alpha Chi.

πηγή Όμορφη Ζωή

Διαβάστε επίσης….

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο