fbpx

NAI, ίσως ΟΧΙ, Δεν ξέρω

Λέμε εύκολα ΝΑΙ όταν πρέπει να πούμε ένα δύσκολο ΟΧΙ

Υποχρεώσεις, υποχρεώσεις, υποχρεώσεις αλλά και ευκαιρίες που δεν σταματούν ποτέ. Η υγιής καθημερινότητα προϋποθέτει ψυχική υγεία, ηρεμία και αρμονία, να προβάλουμε αντιστάσεις στα πράγματα που έρχονται να μας εξολοθρεύσουν, να υποστηρίζουμε τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ μας, χωρίς τύψεις κι ενοχές. Ναι, να συνεργαζόμαστε άρτια με τον κύριο Εαυτό μας και ΟΧΙ να μετανιώνουμε.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που λέγοντας ένα ΝΑΙ κερδίσαμε το κλειδί του κρυμμένου βασιλείου κι αν δεν κατοικήσαμε πολύ καιρό σ’ αυτό η νοσταλγία ότι δεχτήκαμε να λάβουμε μέρος και δεν το μετανιώσαμε, υπερισχύει της σκέψης να είχαμε αρνηθεί. Υπάρχουν όμως κάποια ΟΧΙ που είπαμε και τώρα θέλουμε να γύριζε ο χρόνος πίσω για να λέγαμε ένα μεγάλο «ΝΑΙ»!

Αν και τα ΟΧΙ σήμερα είναι πολύτιμα, μπορεί και να θεωρούνται ως πλεονέκτημα έναντι των ΝΑΙ που άρρητα γίνονται παρενόχληση. Ωστόσο, υπάρχουν αρνήσεις που σε επιβραβεύουν και σε ενθουσιάζουν και άλλοτε σε ματαιώνουν. Είναι η μαγική λέξη γιατί αρνείται το Ναι και δέχεται την άρνηση.  

Τα ΝΑΙ μοιάζουν να κλείνονται σε πληθυντικό βαθμό και το ΟΧΙ να είναι Ενικός!

Πόσα ΝΑΙ είναι καλά, ποια όρια να βάλω, που θα είμαι καλά, στα πολλά ή στα λίγα;

 «Ουκ εν τω πολλώ τω ευ», έλεγαν οι αρχαίοι έλληνες. «Less is more» ή «More Is Less» με το μινιμαλιστικό πρότυπο (η μικρότητα ποσότητα να σου αποφέρει μεγαλύτερη ποιότητα) να διεκδικεί το λίγο αλλά καλό.

Από πού ξεκινάμε λοιπόν αν όχι από το τι πραγματικά «θέλω να κάνω» για να κερδίσω λίγο παραπάνω ευτυχία ή απλά λίγες στιγμές ευτυχίας (ορισμός ευτυχίας ποιος είναι : Η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Πηγή: παγκόσμιος ιστός).

Γιατί όμως είναι τόσα πολλά τα πράγματα που πρέπει να κάνω ή να αποφασίσω και να πρέπει από πάνω να αρνηθώ ή να δεχθώ; Που στοχεύουν όλα αυτά και γιατί όλα αυτά «σε εμένα»; μήπως εγώ προκαλώ τη τύχη μου, φτιάχνω ο ίδιος ή η ίδια το έδαφος για να σκάψω στο τέλος τον λάκκο μου;

Μήπως αν αποδεχτώ να κάνω λιγότερα πράγματα έτσι ώστε να καταφέρω να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερα, μου αποφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα και όφελος στην ψυχική μου υγεία, από το να κάνω πολλά και να γίνονται μέτρια, φτάνοντας στο σημείο να αγχώνομαι ή να «κολλάω» και να «πέφτω»;

Ναι στον εθελοντισμό, στον ακτιβισμό, στον χορό και την Γιόγκα, στο τρέξιμο, στο μαγείρεμα, στο διάβασμα, στην υπερωρία, στη δουλειά στο σπίτι, στο σεμινάριο, στο μεταπτυχιακό, στο μπάνιο, στον περίπατο… ΟΧΙ, να μην βγω με τους φίλους αυτό το ΣΚ, να μην δω σινεμά πάλι αυτήν την εβδομάδα, ούτε θέατρο, να μην κερδίσω περισσότερο χρόνο ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς και περισυλλογής, να κάνω αυτό το ταξιδάκι που λέω καιρό τώρα, αλλά δεν προλαβαίνω, δεν μπορώ… τι να επιλέξω;

Σε όλα αυτά που είπαμε «ΝΑΙ» γιατί δεν θέλαμε να αρνηθούμε, μήπως χάσουμε, μήπως δεν έχουμε άλλη ευκαιρία, γιατί τώρα είναι η στιγμή, πότε άλλοτε, γιατί τώρα έχω χρήματα κι αύριο δεν ξέρω, γιατί μου είπαν πως είναι φοβερή ευκαιρία, γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς… Μήπως τελικά όλα αυτά ισχύουν και τα ΟΧΙ είναι που πονάνε περισσότερο, γιατί ακόμη κι αν αποδέχεσαι να κάνεις κάτι που δεν θέλεις (με τίποτα) έχεις πει το μαγικό ΝΑΙ κι ας τώρα μουρμουράς και μέσα σου ορκίζεσαι να μην το ξανακάνεις.

Κάνε τις επιθυμίες σου πράξη, αλλά μην μετανιώσεις για αυτές

Όταν μετανιώνεις για μια άρνηση, μήπως νιώθεις απροστάτευτος, αδύναμος, άκυρος, χαμένος! Που είναι η φαντασία σου καλέ; Πες ένα ΝΑΙ κι ό,τι προκύψει. Μην νομίσεις ποτέ όμως ότι είσαι ο Τζιμ Κάρει στην ταινία  ΝΑΙ σε ΟΛΑ, ούτε ο Σουπερμαν και η Wonder Woman για να υπερνικάς κάθε εμπόδιο που σου παρουσιάζεται, πιστεύοντας πως ο άνθρωπος και η φύση του μπορεί να σε κάνει υπερήρωα; (και μην μπερδευόμαστε με τις Νιτσεϊκές αρχές).  Άνθρωπος είσαι, μην το ξεχνάς!

 Η μέση οδός μήπως είναι η χρυσή τομή, όπως λέγεταιαλλιώς και χρυσή μετριότητα, η τέλεια αναλογία που συμβαδίζει με τον άγραφο κανόνα της Αρμονίας!

Λίγα και καλά!

Να αποδέχομαι λιγότερα πράγματα που μπορώ να κάνω καλά, έτσι ώστε να μένει χρόνος για μένα κι όχι πολλά με μεγάλη πιθανότητα την μετριότητα και να οικτίρω στο τέλος τον εαυτό μου που αναμείχθηκα σε όλα αυτά.

  Έμαθες να λες ΝΑΙ, μάθε να λες ΟΧΙ!

 

O Τζίμ Κάρεϊ ενσαρκώνοντας τον Καρλ Άλεν, έναν άτυχο άνδρα που η ζωή του λέει διαρκώς όχι. Όταν εκείνος αποφασίζει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας το οποίο βασίζεται στην πολύ απλή αρχή του να λέει ΝΑΙ σε όλους και σε όλα, η δύναμη του ΝΑΙ μεταμορφώνει τη ζωή του κατά εντυπωσιακό και απροσδόκητο τρόπο κάνοντάς την ρόδινη από τη μια στιγμή στην άλλη. Πολύ σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι οι απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του μπορούν να αποβούν τροχοπέδη, καθώς το ΝΑΙ έχει και αυτό τις παγίδες…

Διαβάστε επίσης…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο