fbpx

ΑΝΑΤΟΛΗ στην πόλη της Νεμέας

Κείμενο, φωτογραφίες Κατερίνα Γραμματικού

Για καφέ, γλυκό, ποτό ή φαγητό στην ΑΝΑΤΟΛΗ στη Νεμέα

Ερχόμενοι από την αρχαία Νεμέα με κατεύθυνση το υπέροχο αμπελοτόπι της Ελλάδας, αφού μεταλάβετε στο Ναό του Νέμειου Δία τη δόξα των Νέμειων αγώνων  περνώντας την κρυπτή είσοδο του αρχαίου σταδίου, εξαγνιστείτε με τους άθλους του Ηρακλή. Στο κέντρο της πόλης της Νεμέας, σταθείτε για καφέ ή τσάι (και όχι μόνο) έχοντας προσανατολισμό σας το café – wine bar- εστιατόριο “ΑΝΑΤΟΛΗ”. Αποτελεί αφορμή αναζήτησης η μεταφορά σας εκεί, σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης, σε ένα στέκι της πόλης εδώ και χρόνια.

Οι αντίκες και το Vintage ύφος δηλώνουν την παρουσίαση τους στο καφέ Ανατολή

Καθ’ οδόν σκέφτεσαι πόσο παλιά κατοικημένος είναι αυτός ο τόπος που περιβάλλεται εντός κι εκτός της σημερινής πόλης. Ο οινόκαμπος διασπείρεται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ στοιχειοθετείται από γραμμικούς αμπελώνες και μια ξεχωριστή φιλοσοφία στο κρασί. Αυτή η φιλοσοφία βρίσκεται στον τρόπο που το γεύεσαι και στην ποσότητα αλλά πρώτα από αυτά υπάρχει το αμπέλι και ο αμπελουργός. Τα εδάφη εδώ είναι εύφορα και ευλογημένα. Οι μύθοι και οι ιστορίες του παρελθόντος ξυπνούν στη μαγική ζύμωση του μούστου μέχρι να δώσει τον οίνο τον αγαπητό.

Φτάσατε στο σήμερα και το παλιό εκκλησάκι του Αγιώργη θα δώσει στο νέο κρασί το όνομά του: Αγιωργίτικο. Στον όμορφα διακοσμημένο χώρο του cafe με χαμηλό φωτισμό και ιδιαίτερο στυλ, επαρκή ωστόσο, θα ανοίξετε φιλήσυχα την καρδιά σου για να αισθανθείτε και να μιλήσετε άνετα.

Από το πρώτο εγερτήριο ρόφημα της ημέρας ίσως κρίνεται και η εξέλιξή της, η ποιότητα και η ετικέτα είναι βασικές προϋποθέσεις για έναν καλό καφέ, ωστόσο η τέχνη ή τεχνική είναι που δίνει την ένταση στη μυστική αίσθηση. 

Από νωρίς το πρωί με την πρώτη Ανατολή, έως αργά το βράδυ, ο καφές γίνεται φαγητό και ποτό.

Όσο η ιστορία ζωντανεύει εκεί έξω στους δρόμους και στα καταστήματα μπαινοβγαίνει κόσμος, ο Χειμώνας μεγαλώνει την φλόγα στο τζάκι. Γύρω από τη φιάλη διαγράφεται νοερά ανιμιστικός κύκλος μιας χαμένης θρησκείας που έρχεται από παλιά να μας θυμίζει πως το πάθος της συνεύρεσης των ανθρώπων και της ανάγκης για επικοινωνία σε έναν χώρο, είναι φλόγα ζωής.

Ο Ηρακλής με τα θαυμαστά του έργα και τους συμβολισμούς τους, ας παροτρύνουν κάθε ψυχή και σώμα σε ευδαιμονία και αγαλλίαση.  

Θαυμάστρια της εσωτερικής διακόσμησης  και της ανατολής του ηλίου η Αθηνά Μπουχούτσου, συνταίριαξε αισθητικά στοιχεία της ανατολικής φιλοσοφίας με τον ζωογόνο ήλιο και το Μπαρόκ.

Απο τα παράθυρα φαντάζουν παιχνιδίσματα απόδρασης της φαντασίας

Ονειροπαγίδες, πολυέλαιοι , χρώματα ζεστά και γήινα υποβάλλουν στο μεταίχμιο εποχών μεταξύ αναγέννησης, ρομαντισού και μπαρόκ με τάση αποκήρυξης του υλισμού. Ό,τι αγναντεύεις όμως με τα μάτια δεν αρκεί, υπάρχουν κι άλλα αισθητήρια που ενεργοποιούνται αυτόματα κι ενστικτωδώς με την πρώτη αφορμή είτε με το φαντασιακό.

Χρωματισμοί με αντιθέσεις γεμίζουν την ατμόσφαιρα και κάθε γωνιά αποπνέει προσεγμένο design, θαλπωρή, ζεστασιά και κατάνυξη. Είναι και οι γιορτινές μέρες που σε υποβάλλουν…

Μπορείς να ησυχάσεις εδώ όσο θέλεις.

Το ύφος δεν λειτουργεί υπερφίαλα ούτε υποβλητικά καθώς τα ξύλινα έπιπλα και οι πίνακες θριαμβολογούν στην αισθητική του οικουμενικά ωραίου.

Ο καφές ή το τσάι και το συναίσθημα ανοίγουν λεπτές υφές ευωδιάζοντας χαρμόσυνα μηνύματα ….

Η αισθητική βρίσκει αθεράπευτο ονειρικό συνοδό αλλά οι ονειροπαγίδες καιροφυλακτούν!

Η ενσυνείδηση καλεί τη λιτότητα του ΖΕΝ και της αρχής, πως δεν χρειάζεται να κάνεις άπειρα πράγματα για να χαρείς και να νιώσεις επαρκής, απλά το λίγο είναι το πολύ.

Διακόσμηση πλουραλιστική χωρίς να κουράζει, το αντίθετο μάλιστα, ησυχάζει και το φέγγος του πολυελαίου λειτουργεί ως ο πολύφεγγος του Ξηρόκαμπου, της μονής της Παναγιάς στο βράχο που ξεχωρίζει στην είσοδο της πόλης και μετρά εννιά αιώνες παρουσίας.

Οι στιγμές μεγαλώνουν και οι συνθήκες στην αίθουσα της Ανατολής επιτρέπουν να λειτουργούν αυθεντικά και ήρεμα τα πράγματα, ξεδιπλώνοντας λεπτές πτυχές του εαυτού, όπως αρμόζει στην ανθρώπινη υπόσταση: Να είμαστε ανοικτοί ο ένας στον άλλον εξωτερικεύοντας θετικά συναισθήματα. Κανένα οξύμωρο σχήμα δεν σε βγάζει από τις γραμμές των μικρών αθώων στιγμών, όπως είναι η συνεύρεση με ανθρώπους που αγαπάς και σ’ αγαπούν αληθινά.

Αν παραμείνετε λίγο παραπάνω, δοκιμάστε το κρασί του τόπου, την ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ. Είναι η ετικέτα οίνου από Αγιωργίτικο, το κρασί του τόπου από γηγενή ποικιλία με παρακαταθήκη της τον αξιολάτρευτο πρόγονο, τον Φλιάσιο οίνο [ονομασία της αρχαίας Φλιούντας, του προϊστορικού οικισμού της Νεμέας].

Αριστοτεχνικά κρασιά όπως τα αποκαλούν πολλοί, η ποιοτική τους αξία κρύβεται πέραν της ετικέτας και της επωνυμίας «ΝΕΜΕΑ» η οποία λαμβάνει για χρόνια διεθνή καταξίωση. Η φήμη της είναι στην πράξη τα οινικά καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καθώς επίσης και η παράδοση του τόπου στην αμπελουργία.

Στον κατάλογο θα βρείτε γευστικά συνοδευτικά και όσο περνά η ώρα ένα ποτήρι κρασί είναι που ζητά ο τόπος να το δοκιμάσεις. Η cava του καταστήματος είναι γεμάτη από νεμεάτικο κρασί και θα βρείτε σίγουρα ένα να γευτείτε ή απλά να δοκιμάσετε.

Με αφετηρία την πόλη και ορμητήριο την Ανατολή αναζητήστε τις αμπελουργικές ζώνες Νεμέας μιας και ο τόπος προσφέρεται ιδανικά για οινοτουριστικές εκδρομές, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα.

Στολισμένος ο χώρος της Ανατολής καλωσορίζει τα Χριστούγεννα

Οι οινοπαραγωγικές ζώνες της Νεμέας ακολουθούν πολλά σκαλοπάτια. Για να εντρυφήσει ο οινολάτρης στο οινικό πεδίο της περιοχής θα ξεκινήσει από χαμηλά και την αρχαία Νεμέα, το Νέμειο πεδίο. Θα ανέβει λίγο από την πεδιάδα και τους αμπελώνες τριγύρω από την πόλη και θα αρχίσει να ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά προς τα οροπέδια με τους ορεινούς αμπελώνες της Κορινθίας, αυτούς που αγναντεύουν την γαλήνη των υψίπεδων είτε ρεμβάζουν στο κορινθιακό κόλπο… 

Πρωινό, Νεμεάτικος αμπελώνας

Μικρές διαδρομές με αφετηρία την πόλη της Νεμέας:

 Αρχαία Φλιούντα, ερείπια της αρχαίας πόλης

Αρχαία Νεμέα, Ναός του Δία και Στάδιο

Αρχαίες Κλεωνές & ναός του Ηρακλή

Άγιος Βασίλειος και κάστρο

Ορεινοί αμπελώνες Νεμέας, προς Πετρί, Κούτσι, Ψάρι, Κλημέντι, Τιτάνη, Ασπρόκαμπο και η διαδρομή δεν τελειώνει…

Εξορμήσεις για οινογνωστικούς προορισμούς έχετε πολλές ενώ πολλά είναι επίσης τα επισκέψιμα οινοποιεία που παρέχουν οινογνωστικές δοκιμές και ξεναγήσεις. Ακολουθείστε τους χάρτες των γεύσεων ή αφεθείτε στις αισθήσεις και τους μαγνητικούς πόλους της πυξίδας. Είναι επίσης ένας καλός λόγος ανεφοδιασμού για την προσωπική σας cava να επιλέξετε δια της δοκιμής φιάλες για να τις χαρείτε με φίλους.

Για καφέ στη Νεμέα, γλυκό, ποτό ή φαγητό προτείνεται η ΑΝΑΤΟΛΗ. Το cafe -bar στην πόλη της Νεμέας είναι για τις ώρες με έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο λόγο κάθε φορά.

FB Ανατολή 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο