fbpx

Στη «Δροσιά» της Νέας Τίρυνθας

Το πρώτο κατάστημα Δροσιά στη νέα Τίρυνθα άνοιξε το 1964

Κοντά στα αρχαία τείχη της Τίρυνθας, στο κέντρο του χωριού της Νέας Τίρυνθας (Κοφίνι όπως αλλιώς ονομάζεται) η παρεούλα μαζεύεται από νωρίς το απόγευμα. Θα καθίσει έως το απόβραδο, αλλάζοντας το καφεδάκι με μπυρίτσα, ένα ουϊσκάκι ή κρασί και φαγητό. Είναι που μάλλον μεγαλώνει την ημέρα ο βραδινός καφές, μπορεί να κάνει το αντάμωμα με την νύχτα περισσότερο συζητήσιμο.

Οι ντόπιοι βρίσκουν εδώ το χώρο τους, ένα σημείο συνάντησης μετά τις αγροτικές εργασίες και το άχθος της δουλειάς σβήνει ευχάριστα με λίγη κουβέντα με την παρέα. Τα νέα της ημέρας, οι ειδήσεις από την τηλεόραση, όπως τα ακούς να αναπαράγονται από στόμα σε στόμα, νιώθεις να ελαφραίνουν τα άσχημα γεγονότα όταν τα συζητάς, δίνοντας κάποιες τουλάχιστον εξηγήσεις.

Ο πολυχώρος ξεκίνησε ως κοσμική ταβέρνα το 1960, εποχή μετανάστευσης και δύσκολης οικονομικής κατάστασης, με τα λαϊκά τραγούδια και τους τραγουδιστές- θρύλους, τους λατρεμένους ηθοποιούς του σινεμά, να ξεδιπλώνουν αληθινές ιστορίες στο πανί, όταν η τέχνη ένωνε με ψυχή τους απλούς ανθρώπους. Περπινιάδης, Ξανθόπουλος, και άλλα λαμπρά ονόματα άφησαν εποχή στο πέρασμά τους από την Τίρυνθα. Ήταν διαφορετικά τα πράγματα κάποτε. Οι εποχές αλλάζουν. Περιορισμένος ο τρόπος διασκέδασης τότε, τα μέσα ψυχαγωγίας λιγοστά, η ανάγκη επικοινωνίας και διασκέδασης υπήρξε ανέκαθεν και με την πρώτη ευκαιρία, στο άκουσμα ενός καλλιτέχνη και της ορχήστρας του, γινόταν ομαδική απόδραση από τα σπίτια.

Η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη στη Δροσιά στην Τίρυνθα
Οι ξαδελφές Δεληγιάννη με τον Ξανθόπουλο

Σε αυτό το σημείο που σήμερα στεγάζεται ο πολυχώρος ΔΡΟΣΙΑ, πέρασε πολύς κόσμος, ανώνυμος και επώνυμος. Ιδρυτής της κοσμικής ταβέρνας «ΔΡΟΣΙΑ» υπήρξε ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης και ο συνονόματος εγγονός του σήμερα, αυτός που μας τροφοδότησε με όλες τις πληροφορίες έχει αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης από το 2013.

Διαφορετικό το «μενού» του χθες με το σήμερα, υπακούει όμως στις απαιτήσεις του κόσμου για  ποιοτικό φαγητό, με απλότητα και χωρίς περίτεχνες μαγειρικές τεχνικές, τίμιο και γευστικό, ώστε να ταιριάζει εύκολα στον πελάτη. Η κουζίνα στη «Δροσιά» ανοίγει νωρίς το πρωί για τα μεσημεριανά και τα ψητά της ώρας, ή τα μαγειρευτά και τα κατά παραγγελία φαγητά. Θα ανοίξει πάλι για βράδυ στις πέντε το απόγευμα και από τις επτά και μετά ξεκινά η διανομή κατ’ οίκον.

Η επιχείρηση συνεργάζεται με το efood για να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση.

Η δροσιά πάντως σε αυτό το σημείο δηλώνει το αληθές, ότι δεν πήρε τόσο τυχαία την ονομασία της. Το Καλοκαίρι μέσα στον καύσωνα νιώσαμε ότι ήμασταν κάπου αλλού όταν καθίσαμε κάτω από τις μουριές και αφεθήκαμε να μας δανείζουν την ανάσα τους. Το πρώτο κατάστημα είχε και πίσω αυλή, με κληματαριά και οι μουριές μπροστά στην πλατεία χαρίζουν εκτός από εικόνα πρασίνου κι ένα σημείο ξεκούρασης, έναν ανοικτό παιδότοπο.

 Τα πανηγύρια σε αυτό το χωριό είναι επίσης παράδοση και στα τέλη Αυγούστου, στην εορτή της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης, μπορείτε να δείτε την ορχήστρα της «Δροσιάς» και να συνοδεύσετε το απαραίτητο γαστρονομικό έδεσμα, την γουρνοπούλα, με μια κρύα μπύρα.

 Από την Άνοιξη μέχρι και Φθινόπωρο θα βρείτε και γκιόσα μαζί με τα υπόλοιπα φαγητά του καταλόγου, όπως φιλέτο προβατίνας, κοτόπουλο σχάρας,  καλαμάκι τυλιχτό και τοπικό κρασί.

Μπορεί η εμπορική ζωή της Νέας Τίρυνθας να είναι άδειες βιτρίνες σήμερα, προδίδουν όμως πως κάποτε υπήρξαν, μπουτίκ, ραφεία, παντοπωλεία και το καθαριστήριο, το ποδηλατάδικο που μπαλώναμε τα λάστιχα του ποδηλάτου, το κουρείο όμως και το αρτοποιείο, το φαρμακείο και τα μίνι μάρκετ παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε εφόδια και ο πληθυσμός της δεν μειώνεται, αντιθέτως αυξάνει. Διαχρονικά και η αίθουσα της Δροσιάς μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής με φλιπεράκια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπιλιάρδο και αργότερα υπολογιστές ως  ίντερνετ καφέ μέχρι να επιστρέψει πάλι στην αρχική της σχέση με το φαγητό.  

Η γειτνίασή του χωριού με το Ναύπλιο το κάνει εύκολα προσβάσιμο και πέρασμα κατά την άφιξη ή αναχώρηση του επισκέπτη στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Η αίθουσα φιλοξενεί εκδηλώσεις, γάμους και συνεστιάσεις.

Αποτελεί ένα κλασικό σημείο για φαγητό στο χωριό και είναι πολλοί οι ξένοι τουρίστες που θα σταματήσουν να φάνε στη Δροσιά μετά την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο.

Πολυχώρος Δροσιά, για φαγητό ή καφέ και ποτό κοντά στο Ναύπλιο.

Υπεύθυνος καταστήματος Κωνσταντίνος Δεληνιάννης

Καφέ- Ποτό-Φαγητό

Πλατεία Νέας Τίρυνθας

Τηλ. 2752036485

Κιν. 6947681675

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο