fbpx

Οινικό Φεστιβάλ της ΕΝΟΑΠ στην Αθήνα

Πέραν από τον Ισθμό η χερσόνησος απλώνεται στη γη της Πελοποννήσου. Σε αυτήν που για αιώνες ευδοκιμούν αγαθά της μητέρας φύσης και στα εύφορα εδάφη της καλλιεργούνται αιώνια κλίματα. Ο νοτιότερος αμπελώνας της Μεσογείου, με πανσπερμία σταφυλής, πρόσφερε και φέτος μια σειρά από επιλεγμένες ετικέτες κρασιού.

Το 16o φεστιβάλ κρασιού για την Ένωση Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) πραγματοποιήθηκε στο Ιντερκοντινένταλ της Αθήνας την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.

Οι μύθοι και η ιστορία αφηγούνται θεούς και ήρωες, μάχες και οικογενειακά δράματα. Ο ένδοξος Μοριάς όμως, πέραν από τόπος επανάστασης ή Ουτοπίας, παραμένει βιώσιμος και επαρκής.

Ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας πιστός στο ετήσιο ραντεβού της ΕΝΟΑΠ έδωσε τη χαρά στο οινόφιλο κοινό να ανταμώσει με οινοποιούς, οινογράφους και εμπόρους.

Παλιές και νέες σοδειές, πειραματικές και καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης, αναμετρήθηκαν με τον όγκο των κρασιών, τις διαφορετικές χρονιές που τέθηκαν σε γευσιγνωσίες, όσο και με την ποιότητα που υπόσχεται κάθε φιάλη.

Δεκάδες οινοποιεία, εκατοντάδες ετικέτες και ποικιλίες γηγενείς και ξενικές, οίνοι ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, αναδυόμενες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, πρωτότυποι συνδυασμοί και ποιοτικές προδιαγραφές, κρασί από βιολογικής καλλιέργειας σταφύλι, βιοδυναμικής μεθόδου οινοπαραγωγής και μικρής κλίμακας παραγωγή, δελέασαν το γευστικό αισθητήριο σε μια γενναιόδωρη προσφορά των οινοποιών στον επισκέπτη οινολάτρη.

Νέοι οινοποιοί και οικογένειες οινοπαραγωγών που συνεχίζουν να ασχολούνται με το κρασί του Διονύσου, βρήκαν κοινό οινικό πνεύμα έχοντας σημείο αναφοράς τους γνωστά ελληνικά αμπελοτόπια: Νεμέα, Μαντινεία, Μονεμβασιά, Τριφυλία, Πάτρα, πλαγιές Αιγιαλείας. Τοπικοί οίνοι και παλαιωμένες εκδοχές σε πολυποικιλιακές ετικέτες και σπάνιες φιάλες γέμιζαν το ποτήρι.

Με μια κυκλοτερή κίνηση του μολυβιού πάνω στο χάρτη της Πελοποννήσου, διαγραμμίζεις  ιστορικούς αμπελώνες με υψομετρικές διαφοροποιήσεις και εδαφολογικά χαρακτηριστικά. Κατά παράδοση οινικές περιοχές που εξακολουθούν και φύονται πλάι σε αρχαίους δρόμους, τους σημερινούς Δρόμους κρασιού, εκεί που βρίσκονται εγκατεστημένα  πολλά επισκέψιμα οινοποιεία.

Ο οινικός χάρτης της Πελοποννήσου ξεκινά από την Κορινθία και την αμπελουργική ζώνη Νεμέας, με προεξέχων το Αγιωργίτικο (ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ), την ποικιλία που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μαζί με την ΠΟΠ ΜΑΝΤΙΝΙΑ της Αρκαδικής Μαντινείας και Τεγέας με το μοναδικό Μοσχοφίλερο και τα αφρώδη κρασιά του, τραβώντας νοτιότερα βρίσκεις τους αμπελώνες της Λακωνικής Μονεμβασιάς με τα λιαστά της από Μαλβάζια, πολλά Μαυρούδια και την εκλεκτή Κυδωνίτσα. Με προσανατολισμό δυτικό, η περιοχή της Τριφυλίας κερνάει Φιλέρια, Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon και πολλά Rose de Gris. Ανεβαίνοντας προς την αρχαία Ολυμπία της Ηλείας, οι αμπελώνες της παράγουν Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Refosco (Μερκούρη) και τον Αυγουστιάτη (μια σταθερά ανερχόμενη ελληνική ποικιλία). Η διαδρομή συνεχίζει με την Πατρινή Μαυροδάφνη και τον Σιδερίτη ή το καθιερωμένο Μοσχάτο Ρίου και κλείνει στις πλαγιές Αιγιαλείας και το Αίγιο, περιοχές που δίνουν  το Λαγόρθι και Ροδίτες, Βιδιανό ή το Μαύρο Καλαβρυτινό όπως επίσης εξαιρετικά Pinot Noir, Syrah, Sauvignon Blanc και Cabernet Sauvignon.

Στο Vintage Hall προσφέρθηκε θεματικό tasting με παλιές χρονιές σε επιλεγμένα λευκά και ερυθρά από την σπάνια οινοθήκη των οινοποιείων.

Το μεγάλο πλήθος των επισκεπτών χώρεσε στην αίθουσα και παρότι φαινόταν μικρή χωρούσες εύκολα να κινηθείς και να δεχτείς να μεταλάβεις τον οίνο τον αγαπητό.

 

Χαμόγελα, κέφι και άφθονες συζητήσεις σε έπειθαν ότι η συμπάθεια στο κρασί είναι μια ψυχική κατάσταση που χρειάζονται κι άλλοι για να την αισθανθείς. Το κρασί ενώνει συνειδήσεις, κατευνάζει τα άγρια πάθη, συγκινεί και εξάπτει τη φαντασία, εγγράφει στο νου ευγενή συναισθήματα. Ο κόσμος του κρασιού ημερεύει την αγριότητα στο ανθρώπινο πλησίασμα. Ωστόσο, όταν ο οίνος πίνεται άκρατος, προστάζει την γνωστή από παλιά ρήση: «Μηδέν Άγαν».

«Stelvin ή φελλός δέντρου», μπορεί να είναι ένα ερώτημα προς απάντηση ή απλά ατομική προτίμηση. Το μυστικό στη φιάλη, με όποιον τρόπο κι αν την κλείσεις, βρίσκεται κατά το άνοιγμα.

Ευοί ευάν Βάκχε!

Αποστολή: κείμενο / φωτογραφίες

Κατερίνα Γραμματικού

Διαβάστε επίσης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο