fbpx

Γαστρονομικά Ταξίδια Στη Μαγειρική Της Πελοποννήσου

Μιλώντας για γαστρονομία κάναμε ένα άλμα στο παρελθόν. Η ιστορία του πολιτισμού μας, όπως έχει γραφτεί, είναι η ιστορία της τροφής. Η ξενάγηση στην παραδοσιακή μαγειρική έγινε και με επιτόπια καταγραφή.αποτελεί έναν καλό οδηγό στο ιστορικό παρελθόν της τοπικής μας μαγειρικής.

Mπορείτε να το αποκτήσετε κατόπιν παραγγελίας. Αποστείλετε μήνυμα στο psifiakomelani@gmail.com


Διαβάστε ένα μικρό δείγμα από το βιβλίο…

2στ. Μεσσηνιακής γης το εγκώμιων

Η ελαιοκομική Πελοπόννησος είναι ο μεγαλύτερος λαδόκαμπος της Ελλάδας και η Μεσσηνία ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγικός νομός της.

Στα γόνιμα εδάφη της, εκτός του δέντρου της ελιάς καλλιεργούνταν και ευδοκιμούσαν αλλεπάλληλα πολλά ακόμα δέντρα που έδιναν φρούτα. Οι περιοχές με γόνιμα εδάφη είχαν πάντα άφθονα χορταρικά ενώ σε κάθε παρτέρι και πεζούλα έσπερναν εποχιακά λαχανικά, κηπευτικά, μποστάνια, παράλληλα με την ύπαρξη δέντρων – περιβολάκια (οι λεγόμενοι μπαξέδες που είναι γνωστοί σε πολλά σημεία της υπαίθρου στην Ελλάδα όπως και στην Σπάρτη)

Από παλιά ο Μεσσηνιακός κάμπος εκτός από λάδι ήταν γεμάτος και από ασφόδελους, αγριοσυκιές, πικροκρέμμυδα, κουφοξυλιές και γαϊδουράγκαθα…

Τα διάφορα εσπεριδοειδή και τα τόσα οπωροκηπευτικά, τα αυτοφυή και καλλιεργήσιμα πλέον σήμερα φραγκόσυκα (τόσα φραγκόσυκα ίσως να συναντήσετε επίσης στη νησιωτική Ελλάδα), τα αμπέλια (σταφύλια και σταφίδα), σπορόφυτα, διάφορα μέλια, βότανα και χόρτα (τόσα αλήθεια χόρτα), τα πολλά μεταποιημένα προϊόντα ελιάς και λαδιού είναι τα συστατικά στοιχεία που συνιστούν το τοπικό καλάθι.

Μην ξεχάσετε φεύγοντας από τη Μεσσηνία να πάρετε το παστέλι της και ένα «μαντίλι Καλαματιανό». 

*Έγιναν γνωστά λόγω της καλλιέργειας Μουριών και την εκτροφή μεταξοσκώληκα όσο και από το Μοναστήρι στο οποίο ανέδειξε την δημιουργία μαντιλιών (ΜΟΝΗ ΚΑΛΟΓΡΕΩΝ χτισμένη το 1796 εκεί που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Καλαμάτας εκεί που ήταν χτισμένο το παλαιότερο τμήμα της).

Τα καλλιεργήσιμα εδάφη της πρωτογενούς παραγωγής και η μεταποίησή τους στη δευτερογενή παραγωγική διαδικασία συνάμα με την ύπαρξη ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια* της Ελλάδας  στην πόλη της Καλαμάτας, καθώς επίσης και το καλό οδικό δίκτυο τοποθετούν τη Μεσσηνία σε μια καλή εμπορική θέση.

Όπως παλιά έτσι και σήμερα αποτελεί τροφοδότη αγροτικών προϊόντων και μεταποιημένων προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και παντού στο εξωτερικό.

Mπορείτε να το αποκτήσετε κατόπιν παραγγελίας. Αποστείλετε μήνυμα στο psifiakomelani@gmail.com


Μετάβαση στο περιεχόμενο